František Skála a jiné práce – Galerie hlavního města Prahy vystavuje ilustrátorskou tvorbu známého umělce

24. květen 2021

Pod názvem „A jiné práce“ představuje František Skála poprvé retrospektivní pohled na svou ilustrátorskou tvorbu, které se věnuje od začátku 80. let. Výstava v Domě U Kamenného zvonu tak volně navazuje na dvě úspěšné výstavy v Galerii Rudolfinum a ve Valdštejnské jízdárně.

František Skála tvoří už od dětství. Po studiích začal pracovat jako ilustrátor vědeckých publikací a poté pohádek vydavatelství Albatros. Například od básníka Karla Šiktance. „Ilustrovat jeho pohádky je velká krása, protože jsou plné obrazů a krásných atmosfér. On je zároveň pamětník, který ty věci ještě zažil ve skutečnosti. To znamená, že když napíše, že v maštali cinkla podkova, tak si to opravdu pamatuje,“ vypráví ilustrátor.

Skála tvoří různými technikami. Podle svých slov není typem ilustrátora, který by měl jen jeden styl, a všechny jeho ilustrace by proto byly stejné. „Snažím se k tomu vždycky najít nějakou cestu a také se dost držím té literární předlohy. Takže když jsou to ruské pohádky, tak musí vypadat rusky, nemohou vypadat japonsky. A když je to o řemeslech, tak musí být vidět, že tu sekyru drží v ruce a nedrží ji jako kopyto,“ usmívá se Skála.

Součástí výstavy jsou vedle ilustrací například také ukázky legendárního komiksu Velké putování Vlase a Brady.

František Skála: Velké putování Vlase a Brady, 1987

Skála se v posledních letech věnuje i malbě. „Začal jsem malovat po zážitcích z Austrálie, kde jsem si nasbíral přírodní pigmenty, kterými malovali Aboriginci před 50 tisíci lety na skály. A pak jsem se tomu začal intenzivně věnovat i v Čechách,“ vysvětluje.

Výstava ilustrací a dalších prací Františka Skály potrvá v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí do 29. srpna.

autoři: Václav Müller , ech
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka