Holešovické Výstaviště čekají přes léto změny. Praha chce areál propojit s parkem Stromovka

27. červen 2019 11:00

Těžko byste od jara hledali týden, kdy by se na pražském Výstavišti v Holešovicích nedělala žádná akce. Když pak ale odjedou kolotoče Matějské nebo do cíle doběhne poslední běžec pražské štafety, je areál poněkud zpustlý. Najednou jsou víc vidět rozpadlé historické budovy nebo poničené cesty. Co s tím chce Praha udělat?

Tu pomyslnou dělící hranici mají prolomit například nové vchody. V dolní části areálu je proto v plotu vyřezaná nová branka, kterou se do Výstaviště můžete dostat, do podzimu přibude ještě jedna, o pár desítek metrů výš. A právě místa u takzvané Bruselské cesty nechalo město nedávno upravit. Děti se zabaví například na lanové dráze, vy na fitness a workoutovém hřišti a odpočinout si pak můžete u přemístěné fontány s lavičkami. Vedení Výstaviště chystá tuto část dál upravovat i přes léto.

Podle předsedy představenstva Tomáše Hübla by měl být dostavený nový gastropavilon. Bude fungovat jako restaurace, ale zároveň i jako prodejna, kde si lidi budou moct koupit suroviny na grilování. Mezi pavilonem a lanovou dráhou totiž vzniknou i dva spoty s grily na půjčení. Fungovat by měly zatím provizorně už během prázdnin, ještě se dolaďují pravidla.

Ještě letos chce Praha podle náměstka primátora Pavla Vyhnánka z uskupení Praha Sobě na opravu celého paláce vyhlásit výběrové řízení. Teď momentálně čeká na vydání stavebního povolení. Výstaviště už nepřijímá ani další nájemce a to od příštího července, kdy by mohla oprava začít. Kromě stavby repliky levého křídla se bude opravovat i to pravé a střední část paláce, která má podle Vyhnánka v havarijním stavu střechu. Celá rekonstrukce secesního objektu vyjde zřejmě na 1,2 miliardy korun a hotová by mohla být zhruba za pět let.

autoři: Kristýna Vašíčková , jp
Spustit audio