Hummus podle kuchaře Milana Václavíka
Švábi, kobylky anebo štíři – i na tom si mnohdy pochutnával kuchař Milan Václavík a návštěvníci jeho gurmánských Hmyzích večerů.
Jak se k této kuchyni dostal, a také jaké země a jaká gastronomie ho zaujaly? I to se dozvíte v našich apetýtových receptech. V pátečním dopoledni vás nově zveme ke kulinářským tipům Šéfkuchaře na cestách.
Budete potřebovat:
- 200g cizrny
- 50g sezamové pasty Tahina
- šťávu z 1 citronu
- sáček jedlé sody
- špetku soli
- pár kostek ledu
Postup:
- Cizrnu namočíme přes noc do vody se sáčkem jedlé sody.
- Poté ji v této vodě vaříme, dokud cizrna úplně nezměkne.
- Doba vaření se podle druhu cizrny může natáhnout až na 2-2,5 hodiny.
- Vodu scedíme ale nevyléváme. (V Sýrii ji po vychlazení míchají s citronem a pijí na osvěžení.)
- Scezenou cizrnu dobře propláchneme, abychom jí zbavili nežádoucích slupek.
- Pořádně jí vychladíme a vložíme do mixéru společně s pár kostkami ledu.
- Rozmixujeme na jemnou pastu, osolíme, přidáme citron, nebo kyselinu citronovou a sezamovou pastu tahinu.
- Vše dohromady ještě rozmixujeme a podáváme vychlazenou s olivovým olejem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka