I přes velké riziko, se pražská zoologická zahrada pokusí Bikiře vrátit její gorilí mládě

10. listopad 2011

Gorilí mládě samice Bikiry, které se narodilo v úterý v pražské ZOO, zůstane ještě v inkubátoru. Stále má totiž potíže s udržením tělesné teploty. Až se jeho stav trochu zlepší, pokusí se ho chovatelé vrátit zpět matce Bikiře.

Bikira o své mládě dosud neprojevila žádný zájem. Pokus, který může skončit i smrtí malého samečka, je ale nezbytný. Pokud by ho vychovávali lidé, projevilo by se to na jeho životě velmi negativně.

To potvrdil i ředitel pražské zoo Miroslav Bobek: "My bychom chtěli, aby z něj vyrostla skutečně gorila. Tahle věta možná zní nesmyslně, ale znamená to, že mládě musí získat přirozené chování. Musí vyrůst ve společnosti goril, aby vlastně nebylo pouhým lidským miláčkem, čili ono by bylo velmi jednoduché ho vzít a vychovávat jako lidské dítě, ale to by znamenalo pro budoucnost toho jedince; má před sebou 40-50 let, něco naprosto příšerného, protože by nežil s příslušníky svého druhu."

Pokud Bikira mládě nepřijme, ale současně se ho podaří zachránit, nastane varianta, že vedení ZOO mládě odveze do chovatelského zařízení v zahraničí, které se specializuje na umělý odchov a zapojení mláďat do gorilí skupiny.


autor: Alžběta Šírková
Spustit audio