Jednoduché vepřové křenové taštičky od Jany Vančurové mají říz
Tohle jídlo rozhodně není fádní. Můžete ho dělat z vepřového, ale také z hovězího masa. Po upečení je maso měkoučké, šťavnaté, a kombinace křenu, hořčice a šunky vás pěkně protáhne. Vařila Jana Vančurová z Poběžovic u Přelouče.
- 7 plátků vepřové krkovice bez kosti
- můžeme přidat i 4 plátky hovězí roštěné
- 3 lžičky soli
- 2 lžičky mletého pepře
- plnotučná hořčice (1 lžíce na každý plátek)
- vepřová šunka (1 plátek do každé taštičky)
- 1 malý čerstvý křen (1 vrchovatá lžička na každý plátek)
- 3 lžíce sádla
Postup
Maso máme nakrájené na 1,5 cm silné plátky. Plátky masa naklepeme, jako bychom dělali španělské ptáčky. Co taštička, to jedna porce.
Rozklepané plátky osolíme a opepříme z obou stran. Z jedné strany potřeme každý plátek plnotučnou hořčicí po celé ploše.
Na vrstvu hořčice položíme větší plátek šunky. Na polovinu plátku se šunkou navrstvíme kopeček oloupaného a najemno nastrouhaného křenu. (Tip: Když křen namočíme asi na hodinu do vody, bude se lépe strouhat.)
Poté začneme balit. Od strany, kde není křen, přehneme okraj plátku masa přes kopeček křenu a přišpendlíme ho na druhé straně kuchyňskými grilovacími jehlami.
Do pekáčku dáme tři vrchovaté lžíce sádla a necháme jej v troubě rozehřát. Pak do pekáče vyskládáme připravené taštičky.
Pečeme odkryté v troubě při 200 °C asi 15 minut. Potom taštičky obrátíme, zakryjeme a pečeme půl hodiny. Po půl hodině podlijeme vodou a znovu taštičky otočíme nebo přelijeme výpekem. Pečeme další půl hodiny přikryté při stejné teplotě.
Nakonec dopékáme odkryté 15 minut dozlatova.
Podáváme s brambory a oblohou, zalijeme výpekem.
Jana Vančurová
Recept má od své kamarádky z mládí, která ji ve dvaceti pozvala na narozeniny a tyto křenové taštičky na oslavu připravila její maminka. Od té doby je dělá pro svou rodinu.
Pohostila nás výborným pečeným králíkem s knedlíkem. Dokonce si kvůli nám přivstala, aby upekla dvojctihodné koláče s tvarohem a domácími povidly, sypané drobenkou. Jako vždy jsme si pochutnali a užili legraci.