Již za pár dní se změní ceny jízdného pražské hromadné dopravy

20. červen 2011

Od prvního července nastane v souvislosti s dopravním podnikem několik zásadních změn. Nejen, že se zdraží jednorázové jízdenky, ale také začne platit jízdné zdarma pro děti od 10 do 15 let a seniory od 65 do 70. Ti si mohou bezplatnou aplikaci nahrát už od dnešního dne.

Zdražení jízdenek městské hromadné dopravy odsouhlasili pražští radní už v polovině května. Místo 24 korun za přestupní lístek tak zaplatíte 32 korun a nepřestupní jízdenka vás místo osmnácti vyjde na 26 korun. Ke zdražování řekl Regině další detaily první náměstek pražského primátora Karel Březina: "Dvacetiminutová jízdenka nepřestupní se stává od 1. července přestupní jízdenkou na třicet minut. A přestupní jízdenka na 75 minut se stane přestupní jízdenkou na 90 minut v rámci pražské integrované dopravy."

V souvislosti s předplatnými kupony, a to ať už se jedná o třicetidenní nebo roční, se žádné změny nechystají.

"Nám, jako vedení města, jde samozřejmě především o to, aby lidé využívali předplatného jízdného, aby se stali pravidelnými konzumenty veřejné dopravy v Praze a proto tato opatření, která vejdou v platnost od 1. července," dodává Karel Březina.

Druhou novinkou, která vejde prvního července v platnost, je jízdné zdarma pro děti od 10 do 15 let a pro seniory od 65 do 70. Pro bezplatné cestování MHD musí ale vybrané věkové skupiny zaplatit vstupní investici 120 korun pro nahrání slevového kuponu. Aplikaci si mohou lidé začít nahrávat na své Openkarty už od dnešního dne a její životnost bude šest let. Podle odhadů pražské radnice bude rozšíření bezplatného cestování stát hlavní město zhruba 240 milionů korun. Ztrátu chce částečně hradit ze zisku po zdražení jednorázových jízdenek, které začnou platit od 1. července. Praha by tak měla získat kolem dvou set milionů.

Spustit audio