Kachny poráželi ve špíně přímo v restauraci v pražské Sapě. Inspekce podnik zavřela

30. listopad 2016

Státní zemědělská a potravinářská inspekce společně s Policií ČR v úterý uzavřela restauraci Thi Ai Lien Le v pražské tržnici Sapa. Na místě zajistila živé i již usmrcené kachny a nádobu s drůbežími vnitřnostmi. Restaurace navíc hrubě porušovala hygienické podmínky.

„V jedné z místností zázemí restaurace inspektoři ve stísněném prostoru zjistili přítomnost osmi živých kachen, vedle kterých na vzdálenost cca jednoho metru bylo umístěno další vykrvené kachní tělo a to v těsné blízkosti úložiště pytlů s dřevěným uhlím,“ uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Pod dřezem se navíc nacházela velká plastová nádoba se zbytky zeleniny a vnitřností včetně obsahu žaludků. Stěny nádoby byly znečištěny zbytky peří. Po vyndání bylo zjištěno, že se v této nádobě nacházely vnitřnosti od 38 kusů drůbeže, uvádí dále mluvčí.

V částech provozovny navazujících přímo na restauraci byly navíc naskladněny další předměty - např. stavební míchačka, boty, oděvy a další - i tady inspektoři zjistili zcela neakceptovatelné hygienické podmínky.

Kontrola dále našla silně znečištěné povrchy pracovních ploch, pracovního náčiní a podlah. Hrozilo tak vysoké riziko kontaminace připravovaných pokrmů.

Kvůli zjištění nelegální porážky byli na místo přivolání i pracovníci Městské veterinární správy v Praze. Potravinářská inspekce zakázala prostory dále užívat a s kontrolovanou osobou zahájí správní řízení o uložení pokuty.

autor: ph
Spustit audio