Kamiony se od 1. září vrátí na Jižní spojku

17. srpen 2011

Na Jižní spojku se od 1. září vrátí kamiony. Jezdit po ní ale budou moci pouze v určitém směru a v přesně vymezených hodinách.

Kamiony se na Jižní spojce neukázaly téměř rok. Po dokončení Velkého Pražského okruhu se v září loňského roku přesunuly z její východní části na Spořilovskou. Tam ale zejména v nočních hodinách rušily místní obyvatele. Pražští radní nakonec vyhověli jejich stížnostem a rozhodli část kamionové dopravy přesunout zpět na Jižní spojku. Toto řešení ale není podle radního pro dopravu Karla Březiny úplně ideální.

"Hledali jsme mezi všemi špatnými řešeními to nejméně špatné. To nejméně špatné se v tuto chvíli Radě hlavního města Prahy jeví otevření úseku ve směru od Spořilovské k Barrandovskému mostu od 22 hodiny do šesté hodiny ranní. Kamiony budou vyjíždět po Strakonické směrem k těm velkým brýlím, které jsou před Zbraslaví, a tam budou najíždět na další část Pražského okruhu," dodává Karel Březina.

S tímto rozhodnutím ale už teď nesouhlasí občané Bráníku, kteří se, stejně jako Spořilovští, bojí o zhoršení kvality životního prostředí. Primátor Bohuslav Svoboda si je vědom toho, že noční otevření Jižní spojky kamionům dopravu ve městě rozmělní. Podstatu problému to ale nevyřeší.

"Pravdou je, že žádné jiné řešení ze všech těch možných neexistuje. Nikdo z těch, kdo proti němu protestují, nám neřekl žádnou jinou možnost, jak tuto věc vyřešit. Když pomineme názor, že veškerá silniční doprava by se měla převést na železnici," říká Bohuslav Svoboda.

Nákladní vozy by se tak na Jižní spojce měly objevit pouze dočasně. Magistrát se k problému vrátí hned na začátku roku 2012.

"Od září do toho prosince vyhodnotíme celou záležitost, budeme měřit hlukové zátěže na Jižní spojce, na Spořilově, na Strakonické, všude budeme měřit a na začátku příštího roku se k tomu určitě rada vrátí a vyhodnotíme, jestli opatření bylo správné," dodává Karel Březina.

Radnice ale příliš na výběr nemá. Stavba protihlukových stěn by vzhledem k různým územním rozhodnutím mohla trvat déle než rok a výstavba úseku Pražského okruhu číslo 511 z Běchovic na dálnici D1 je zatím v nedohlednu. Vše záleží na jednání s ministerstvem dopravy a také financí.

"Pan primátor měl jednání s ministrem dopravy, já na to navazuji dalšími jednáními s prvním náměstkem a jednáme o tom, aby toto bylo jednoznačnou státní prioritou v oblasti dopravní infrastruktury," doplňje Karel Březina.

Zda budou kamiony jezdit po Jižní spojce čtyři měsíce nebo déle, zatím není vůbec jasné. Noční provoz je ale podle rady hlavního města maximum. Ve dne tam nákladní vozy rozhodně nepustí.

autor: ank
Spustit audio