Kauza Škodova paláce pokračuje. Praha si najala nové právníky

20. květen 2015
Zprávy

V pořadí už třetí advokátní kancelář si od začátku roku Praha najala ve sporu o Škodův palác. Nově bude zájmy města hájit advokátní kancelář Toman - Devátý. Praha se tak nakonec rozhodla jít vlastní cestou a právníky si vybrat bez ohledu na doporučení protistrany - vlastníka Škodova paláce, společnosti Copa Retail.

„Průtahy v soudním sporu jsou pro nás, obě strany, drahé a ani jeden nemáme záruku úspěchu, pokud se nepokusíme o dohodu, může nás to stát 2 tisíce euro měsíčně třeba další tři roky. V porovnání s tím se nám vyplatí, když zaplatíme i za právní zastoupení Prahy a spor se tím zkrátí třeba jen na rok, takže je to i v našem zájmu,“ říká jednatelka společnosti Copa Retail.

Nabídku, že Copa Retail uhradí Praze náklady spojené s právními službami, přednesla jednatelka společnosti Abigail Schaeffer kontrolnímu výboru magistrátu zhruba před měsícem. S přílišným pochopením se ale nesetkala. Nabídka totiž nebyla bez podmínky. Copa Retail ji podmínila tím, že si Praha najme advokáty ze seznamu, který společnost městu předložila.

Čtěte také

„Zaznělo tady, že v bankovním sektoru je to obvyklé, já to vztahuji na kontroverzi vůči českému právnímu prostředí a obecnému, o to víc, když do toho vstupuje veřejnoprávní prvek a veřejný subjekt, nikoli soukromý subjekt, kde se dvě strany domluví,“ neprojevil příliš nadšení z nabídky člen kontrolního výboru Petr Novotný z hnutí ANO.

Obdobně na tom byla i předsedkyně výboru Jaroslava Janderová z ODS: „Je to naprosto nestandardní a já jako právník bych to odmítla.“

Ještě než ale stačil kontrolní výbor dát radě města nějaké doporučení, vybrala si nové právníky. Bez ohledu na seznam Copa Retail a v klasickém výběrovém řízení.

„Bylo osloveno devět právních kanceláří, se kterými má město zkušenost. Z těchto kanceláří se vrátilo pět nabídek, z čehož jedna nabídka byla chybně podána, takže se vyhodnotily čtyři nabídky. Nejnižší cena byla v případě Toman- Devátý, takže tato kancelář byla vybrána na základě ceny,“ zdůvodnil rozhodnutí rady města náměstek primátorky Petr Dolínek z ČSSD.

Advokáti z kanceláře Toman - Devátý se tak budou znovu snažit u soudu prosadit snížení nájemného za budovu, ve které sídlí část magistrátních úředníků. Dosud kvůli smlouvě z éry Pavla Béma musí město ročně platit 200 milionů korun, a to až do roku 2026. Naděje na úspěch města přitom nejsou velké. Už dvakrát totiž soud návrh zamítl. I tak ale chce město zatím ve sporu pokračovat.

Škodův palác, Magistrát Hl. m. Prahy
autor: Veronika Neprašová
Spustit audio