Kočičí štajryš. Staročeský, jednoduchý, výborný

Brambory, zelí a krupky tvoří základ tohoto pokrmu
Tento staročeský pokrm pochází ze západu a jihu Čech. Ovšem obdobné pokrmy se v jiných krajích naší země také vařily a ještě vaří a také nesou libozvučná jmena. To je to kouzlo českého jazyka. A kouzlo české kuchyně? Jak z mála udělat hodně dobrého.
- ¾ kg brambor
- ½ kg kysaného zelí
- 1 hrnek trhaných krupek (200 ml)
- 1 větší cibule
- 1 lžíce sádla
- 150 – 200 g slaniny nebo prorostlého uzeného masa
- kmín, celerová nať nebo snítka libečku
- sůl
V osolené vodě s kmínem a celerovou natí nebo libečkem uvaříme do měkka oloupané brambory.
Krupky propláchneme vodou, dáme do hrnku a ve slané vodě uvaříme. Vody dáme dvojnásobné množství.
Kysané zelí překrájíme a dusíme jej do poloměkka, to proto, aby bylo trochu křupavé.
Na kostičky nakrájíme slaninu a cibuli a společně na části sádla opečeme dozlatova.
Uvařené brambory trochu rozšťoucháme, promícháme s krupkami, zelím, upečenou slaninou s cibulí a sádlem. Podáváme jako samostatný pokrm spolu se saláty z čerstvé zeleniny.
Původní text podle Amalie Kožmínové z r. 1910, spisovatelky a etnografky
Uvaří se brambory a rozmačkají na kaši, v druhém hrnku se uvaří zelí a zaškvaří usmaženou cibulkou, v třetím hrnku se uvaří krupková hustá kaše z ječných krupek trhaných. To vše se smíchá na míse dohromady a sádlem se omastí. Tento kočičí štajryš, známý dobře na venkově, zachutná dobře i lidem ve městě. Za zkoušku stojí.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.