Koně Převalského z pražské ZOO letí do Mongolska

14. červen 2011

Kolem třetí odlětěl z letiště ve Kbelích vojenský speciál, který má na palubě velmi neobvyklou posádku. Jsou to tři klisny a jeden hřebec koně Převalského z pražské ZOO. Čeká je dlouhá cesta do Mongolska.

Právě zde budou totiž nazpět vypuštěni do volné přírody v rezervaci Khomiin Tal. Jejich let potrvá dohromady přes 30 hodin a zástupci posledního divokého koně, který byl ve svém přirozeném prostředí vyhuben na přelomu 60. a 70. let minulého století, kvůli němu museli projít řadu vyšetření a očkování.


Krátce před odletem navíc dostali injekce, které utlumily jejich vnímání a které budou zabírat několik následujících dnů.

Čtveřici statečných, kteří doplní stádo v mongolské rezervaci, vybírali zástupci pražské ZOO podle speciálního klíče. Předpokladem bylo například to, že nesmí být příbuzní s těmi, kteří do svého původního působiště odletěli už před 13 lety. Trojská zoologická zahrada totiž patří k významným chovatelům koně Převalského a podporuje jejich návrat do volné přírody. Teprve dnes ale vypravila svůj první vlastní transport.

Spustit audio