Křenová omáčka s mandlemi a uzeným masem
podle paní Mirky Kuntzmannové
Suroviny:
3 lžíce másla
3 lžíce hladké mouky
4dl silného masového vývaru
40g loupaných mandlí
250 ml smetany
cukr
citrónová šťáva
nastrouhaný křen
sůl
400 - 500g uzené vepřové krkovice
Postup:
V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání zalijeme studeným vývarem. Osolíme, náležitě promícháme a povaříme zhruba 20 minut, dokud omáčka náležitě nezhoustne. Poté zalijeme smetanou, podle chuti osladíme, osolíme, podle chuti přidáme citrónovou šťávu a najemno nastrouhaný křen a do růžova opražené mandle, předem nakrájené na jemné plátky nebo nudličky. Přivedeme k varu, ale dále již nevaříme. Na talíř položíme porce prohřátého uzeného masa a přelijeme připravenou křenovo-mandlovou omáčkou.
Vhodná příloha: bramborové knedlíky, houskové nebo kynuté knedlíky, noky.
Doba přípravy : 10 minut.
Doba vaření : 25 minut.
Počet porcí: 4.
Dobrá omáčka je vizitkou každého kuchaře. Většina z nich má své speciality a tajné fígle, díky kterým dodá té své omáčce charakteristickou chuť. Recepty na základní "omáčkovou klasiku" zůstávají stálicemi na kuchařském nebi. Mezi tyto stálice patří právě křenová omáčka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.