Křenová omáčka s mandlemi a uzeným masem

podle paní Mirky Kuntzmannové

Suroviny:

3 lžíce másla
3 lžíce hladké mouky
4dl silného masového vývaru
40g loupaných mandlí
250 ml smetany
cukr
citrónová šťáva
nastrouhaný křen
sůl
400 - 500g uzené vepřové krkovice

Postup:

V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání zalijeme studeným vývarem. Osolíme, náležitě promícháme a povaříme zhruba 20 minut, dokud omáčka náležitě nezhoustne. Poté zalijeme smetanou, podle chuti osladíme, osolíme, podle chuti přidáme citrónovou šťávu a najemno nastrouhaný křen a do růžova opražené mandle, předem nakrájené na jemné plátky nebo nudličky. Přivedeme k varu, ale dále již nevaříme. Na talíř položíme porce prohřátého uzeného masa a přelijeme připravenou křenovo-mandlovou omáčkou.

Vhodná příloha: bramborové knedlíky, houskové nebo kynuté knedlíky, noky.

Doba přípravy : 10 minut.
Doba vaření : 25 minut.
Počet porcí: 4.

Dobrá omáčka je vizitkou každého kuchaře. Většina z nich má své speciality a tajné fígle, díky kterým dodá té své omáčce charakteristickou chuť. Recepty na základní "omáčkovou klasiku" zůstávají stálicemi na kuchařském nebi. Mezi tyto stálice patří právě křenová omáčka.