Kuřecí hranolky s avokádovým dipem
podle paní Mirky Kuntzmannové
Suroviny 4 porce:
4 ks kuřecích prsíček
1 lžíce kvalitního oleje
sůl
olej na smažení
Suroviny na dip:
1 zralé avokádo
šťáva z poloviny citrónu
sůl
mletý bílý pepř
2 stroužky česneku (lze vynechat)
200 ml zakysané smetany
Postup:
Očištěná kuřecí prsa nakrájíme přes vlákna na hranolky, osolíme, zakapeme olejem, promícháme a v chladu necháme alespoň 20 minut odpočinout. Mezi tím si připravíme avokádový dip.
Zralé avokádo oloupeme, podélně rozkrojíme a odstraníme pecku. Dužinu vidličkou dobře rozmačkáme, pokapeme citrónovou šťávou, opepříme, osolíme, přidáme rozetřený česnek a promícháme se smetanou. Než připravíme maso, uložíme dip do chladničky.
V pánvi rozpálíme olej a prudce v něm orestujeme připravené hranolky masa. Během opékání promícháváme, aby bylo maso stejnoměrně opečené a mělo zlatavou barvu. Opečené masové hranolky rozdělíme na talíře a podáváme s vařenými či pečenými bramborami. Zvlášť v miskách podáváme avokádový dip, do kterého si masové hranolky namáčíme.
Celková doba přípravy cca 35 minut
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.