Kytarový virtuos a světoběžník Lubomír Brabec

4. duben 2012

Před třemi týdny byl hostem středečního Nočního proudu Miloše Skalky světoznámý kytarista Štěpán Rak. A i tentokrát uvítal autor a moderátor ve středečním vydání nočního hudebního pořadu kytarového virtuose, nadžánrového hudebníka a světoběžníka, plzeňského rodáka LUBOMÍRA BRABCE.

Lubomír Brabec, pro kamarády Luboš (narozen 21. května 1953), začínal hudební dráhu jako houslista a poté studoval hru na kytaru na plzeňské a pražské Státní konzervatoři u profesora Milana Zelenky. V roce 1980 pokračoval v mistrovských kursech na studiích ve Velké Británii (Royal Academy of Music, Early Music Centre), a to díky stipendiu od britské vlády. Jeho interpretační umění je žánrově silně rozkročené, zabírá totiž velmi pestrou škálu loutnové a kytarové literatury.

Lubomír Brabec spolupracuje s mnoha pěvci a instrumentálními sólisty (mj. Gabriela Beňačková, Elizabeth Vidal, Peter Dvorský, Štefan Margita, Daniel Hůlka, Kateřina Englichová, Pavel Šporcl, Lubomír Malý, Jaroslav Svěcený, Václav Hudeček a Aleš Bárta). Nevyhýbá se však ani spolupráci s hudebníky z oblasti populární hudby (například Karel Vágner, Lucie Bílá, Kateřina Brožová, Luboš Andršt či Petr Janda). Nedílnou součástí jeho působení na hudební scéně patří rovněž kytarové úpravy stovky děl jiných autorů. Brabcova mistrovská aranžmá tak rozšířila možnosti kytary, a to jak v oblasti sólového, tak doprovodného či komorního nástroje.

Lubomír Brabec úspěšně spolupracuje s několika gramofonovými společnostmi doma i v zahraničí. Zatím natočil více než tři desítky CD (mj. J. S. Bach, F. Tárrega, N. Paganini, A. Vivaldi, H. Villa-Lobos, V. Trojan a E. Granados) a odborná kritika jej řadí mezi nejbrilantnější kytaristy světové hudební scény.

Kromě toho, že je jeho životní láskou hudba, je Lubomír Brabec rovněž zanícený vodák, jachtař, potápěč, lyžař a cestovatel. Věnuje se také canyoningu, skialpinismu a jezdí na koni.

Z trofejí, které Lubomír Brabec až dosud získal, připomeňme alespoň následující: Colours International de Guita (Paříž, 1974), Zlatý štít Pantonu za nahrávku roku (Concierto de Aranjuez, 1986), medaili Hectora Villa-Lobose (Brazílie, 1989), Zlatou desku Supraphonu (1991 a 1996), Platinovou desku Supraphonu (Vivaldi: Concertos, 2001) a Zlatou i Platinovou desku vydavatelství Multisonic (Vánoční transformace, 2003).

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka