Letišti Ruzyně loni stoupl počet pasažérů na 6,3 milionu

29. leden 2003

Nárůst počtu cestujících o více než 3,5 procenta na 6,315 milionu zaznamenalo loni mezinárodní letiště Praha - Ruzyně. Podle generálního ředitele České správy letišť Martina Kačura se podařilo překonat dopady 11. září a také důsledky srpnových povodní. Záplavy přitom podle něj do přepravních výkonů zasáhly citelněji než předloňský teroristický útok na USA.

O 6,5 procenta loni meziročně stoupl také pohyb letadel na pražském letišti a poprvé přesáhl sto tisíc vzletů a přistání ročně. Z 6,3 milionu cestujících bylo 4,963 milionu odbaveno na pravidelných a 1,352 milionu na nepravidelných, tzv. charterových linkách. Na pravidelných spojích přitom loni cestoval největší počet lidí na londýnská letiště Heathrow a Stansted. U charterových letů bylo nejvíce pasažérů odbaveno do Tel Avivu a z této destinace.

V loňském roce vzrostl také objem přepravovaného nákladu a pošty. Hmotnost nákladu odbaveného na pražském letišti činila téměř 35.000 tun, což bylo meziročně o 17,8 procenta více, a množství přepravené pošty narostlo o 8,3 procenta na 4,7 tisíce tun.

Spustit audio