Libération: Železný ovlivní výsledek českého referenda o EU

11. prosinec 2002

PAŘÍŽ 11. prosince (zpravodajka ČTK) - Názor ředitele televize Nova a novopečeného českého senátora Vladimíra Železného bude mít podle francouzského deníku Libération vliv na to, jak dopadne referendum o vstupu České republiky do Evropské unie. Libération to dnes píše v celostránkovém portrétu Železného nazvaném Pražský prime-time.

"Vladimír Železný je jedním nejkontroverznějších a nejvlivnějších mužů v zemi," píše Libération. Jedni podle něj tvrdí, že získal TV Nova ilegálně, když okradl svého amerického partnera; Železného zastánci však míní, že jen obratně využil zákona. "Po jeho triumfálním vstupu do politiky, když byl jediným senátorem zvoleným v prvním kole, se někteří táží: Nestane se Železný, který si tak zajistil imunitu, českým Berlusconim?" píše Libération.

Podle něj se Železný při vysvětlování svých opletaček se zákony staví do pozice "Davida z malé chudé země, který se střetl s Goliášem ze světové supervelmoci". Klíčem jeho úspěchu je to, že si dovede získat lidi z vyšších i nižších pater společnosti, poznamenává francouzský deník. Železný podle něj není "typickým novozbohatlíkem", kteří jsou pověstní agresivním nevkusem. Naopak je znám jako sběratel moderního umění a společně se svou exmanželkou Martou se zasloužil i o podporu židovského kulturního dědictví, poznamenává Libération.

List se zaměřuje se i na pravidelný sobotní pořad Volejte řediteli, v němž Železný "konverzuje s lidem". Jestliže v něm schvaloval fakt, že Praha hostila summit NATO, je podle Libération otázkou, co ředitel TV Nova řekne divákům k perspektivě vstupu do EU. Zatím o sobě hovoří spíše jako o euroskeptikovi, kvůli podmínkám pro české zemědělce, které považuje za nespravedlivé, neboť je podle něj znevýhodňují vzhledem ke konkurenci, píše Libération.

Spustit audio