Lívance s borůvkami

podle paní Zdenky Kindlové(další z vítězných receptů letošního kulinářského klání v Horušanech u Přeštic konaného 6.10. 2012)

Suroviny na 6 porcí:

1 l mléka
2 vejce
špetka soli
2 lžíce cukru krystal
1 kostka droždí
0,5 kg hladké mouky
0,5 kg borůvek
250 g želírovacího cukru
250 ml šlehačky

Postup:

Do misky dáme vlažné mléko, droždí, vejce, cukr, sůl a nakonec nasypeme mouku. Vše promícháme a necháme 1 hodinu kynout. Potom pečeme na pánvi po obou stranách. Můžeme péct na oleji nebo pánev jenom potřeme špekem.

Borůvky nasypeme do kastrolu, přidáme želírovací cukr, promícháme a krátce povaříme. Po vychladnutí mažeme na lívance a zdobíme dotuha ušlehanou šlehačkou.

Celková doba přípravy cca 2 hodina.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.