Majitel velkého hlasu Kamil Střihavka

6. červen 2012

Ve druhé hodině středečního Nočního proudu uvítal moderátor Miloš Skalka v čase mezi dalšího ze svých nočních hostů. Tentokrát jím byl rockový zpěvák, skladatel, textař a instrumentalista KAMIL STŘIHAVKA. Řeč se bude točit především kolem reprezentativního výběru písní Kamila Střihavky, s nimiž zazářil na muzikálových scénách. CD oficiálně vychází 8. června a posluchači Nočního proudu jsou tedy zváni k jakési předpremiérové ochutnávce.

Kamil Střihavka (narozen 20. ledna 1965 v Oseku u Teplic) maturoval v roce 1983 na střední škole elektrotechnické ve Varnsdorfu, ale mnohem intenzivněji se věnoval bluesové muzice, kterou zpíval v místních barech a klubech za doprovodu kytary a foukací harmoniky. V roce 1986 se stal zpěvákem teplické metalové skupiny Motorband, která měla úspěch na dvou ročnících Rockfestu, na přehlídce Metalfest v pražské Sportovní hale i na festivalu Rocková Vysočina 1988, kde Kamil převzal cenu za nejlepší pěvecký výkon.

Petr Janda poté umožnil kapele Motorband pořízení prvních nahrávek a jednu z nich (Je to špás) zařadil na album Rockmapa 1 (1989). Motorband se už tehdy výrazně lišil od vesnických tancovačkových kapel a do metalu vnášel prvky, které překračovaly jeho poměrně úzký rámec (viz například Střihavkova foukací harmonika). V krajské soutěži festivalu Děčínská kotva se Motorband umístil na 2. místě s písní Životní styl (vyšla v roce 1990 na třetím singlu skupiny).

Kamil Střihavka

Kamil Střihavka pak po období hlasových potíží dospěl k rozhodnutí, že speedmetal není zrovna jeho hudební parketa a začal se orientovat na hlavní rockový proud. Přesídlil z Teplic do Prahy, hostoval na albu Loretta stejnojmenné skupiny (1991), s Bárou Basikovou sáhl po písničce Tak abyste to věděla pro její minialbum českých evergreenů 60-tá, s Annou K a Oskarem Petrem se podílel na doprovodných vokálech pro album Lži, sex a prachy souboru Wanastowi Vjecy (1992), na vánočním albu Kontrabandu Milana Svobody (1992) zpíval tři koledy, pro desku Vánoční hvězdy (1996) si nechal Ivanem Hlasem otextovat skladbu Ráda se loučíš

V roce 1992 vzniklo trio BSP (Balage - Střihavka - Pavlíček), v kterém tyto tři hudebníky spojila realizace Balážova autorského alba s texty Ivana Hlase, přeloženými do angličtiny. Deska byla pak v šesti kategoriích nominována na českou výroční hudební cenu, ale nakonec přinesla vavříny pouze Střihavkovi. Ten při jiné příležitosti obdržel cenu Českého hudebního fondu jako pěvecký objev roku 1992.

Po studiovém projektu následovaly úspěšné koncerty, k trojici se na posledním turné připojila Lucie Bílá. Přestože Střihavka sliboval „udělat druhou desku, a když se bude líbit, tak i třetí“, nakonec došlo pouze na „dvojku“, tentokrát zpívanou česky a šestkrát nominovanou na výroční hudební cenu. To pomohlo zejména písni Země vzdálená, která se zařadila mezi nejhranější a nejsilnější domácí písně roku 1994.

V té době Střihavka - po prvních zkušenostech s muzikálovou scénou (Pěna dní) - přijal roli Ježíše v českém nastudování rockové opery Jesus Christ Superstar a v pražském divadle Spirála odehrál od července 1994 rekordních 1288 repríz. Po derniéře Ježíše v červnu 1998 Střihavka po dva měsíce účinkoval v moderním zpracování Rusalky, ale úspěch se dostavil až s dalším muzikálem Johanka z Arku na jevišti divadla Ta Fantastika, kde Kamil Střihavka vystupoval také v dalších muzikálech – Excalibur a Obraz Doriana Graye.

Na regulérní debutové sólové album Woo-Doo! si počkal až do roku 2002, jeho druhá sólovka z roku 2008 se jmenuje 365.

A jak vypadá výběr, který vychází tento pátek?

Kolekci samozřejmě otevírá píseň z rockové opery Jesus Christ Superstar, jejíž první české nastudování uhranulo více než 850.000 diváků, a které Kamila Střihavku katapultovalo na vrchol popularity. Zajímavou byla jeho role Prince z odvážného převedení Dvořákovy Rusalky do muzikálové formy, zde zastoupená písní Vidino, sladká, přesladká.

Nepřehlédnutelný a nepřeslechnutelný byl zpěvák v původních muzikálech Ondřeje Soukupa Johanka z Arku a Elixír života, a Michala Pavlíčka Excalibur a Obraz Doriana Graye. Nabídku přijal i od Karla Svobody do jeho Golema. Krásnou roli dostal v muzikálu Václava Noida Bárty Němcová! Byla to už Kamilova několikátá příležitost zpívat a hrát na jevišti s Lucií Bílou.

S mnohonásobnou Zlatou slavicí nazpíval i v ústřední písně filmů Nesmrtelná teta (A pohádky je konec) a Kajínek (Samota). Na kompilaci nechybí ani semaforská klasika Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého známá původně především z filmu Kdyby tisíc klarinetů (Tak, abyste to věděla), kterou Kamil nazpíval s Bárou Basikovou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.