Makové řezy se švestkami a marcipánem. Úžasná kombinace

Švestky rozhodně do české kuchyně patří. Švestkové knedlíky, merenda, klevela, kynuté koláče se švestkami a drobenkou, to když člověk jen vysloví, hned se mu sbíhají sliny. Co česká povidla! Taková, jaká se dělají u nás, nenajdete nikde na světě. A právě mák a švestky je kombinace nesmírně výborná. Když k tomu ještě přidáme marcipán a mandličky, tak je to moučník, který může konkurovat lecjakému slavnostnímu dortu.

Ingredience
  • 250 hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 50 g másla
  • 2 lžíce oleje
  • 2 vejce
  • 100 g mletého máku
  • 250 ml mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka mletých hřebíčků
  • ½ lžičky mleté skořice
  • citronová kůra
  • 500 g dobře vyzrálých švestek
  • 70 g mandlového marcipánu
  • hrst mandlových lupínků
  • tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Našleháme máslo s cukrem, potom přidáme olej a žloutky a opět šleháme do nadýchané pěny. Přidáme mletý mák, vanilkový cukr, mleté hřebíčky, skořici, citronovou kůru a mouku, do které jsme promíchali prášek do pečiva. Přilijeme vlažné mléko a dobře promícháme. Nakonec lehce mícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané formy nebo pekáče. Lze použít pečící papír. Povrch těsta posypeme nahrubo nastrouhaným marcipánem, hustě poklademe vypeckovnými půlkami švestek a ty posypeme mandlovými lupínky. Pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 45 minut při 160°C.

Makové řezy se švestkami a s marcipánem
Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.