Makové řezy se švestkami a marcipánem. Úžasná kombinace
Švestky rozhodně do české kuchyně patří. Švestkové knedlíky, merenda, klevela, kynuté koláče se švestkami a drobenkou, to když člověk jen vysloví, hned se mu sbíhají sliny. Co česká povidla! Taková, jaká se dělají u nás, nenajdete nikde na světě. A právě mák a švestky je kombinace nesmírně výborná. Když k tomu ještě přidáme marcipán a mandličky, tak je to moučník, který může konkurovat lecjakému slavnostnímu dortu.
- 250 hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 50 g másla
- 2 lžíce oleje
- 2 vejce
- 100 g mletého máku
- 250 ml mléka
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- špetka mletých hřebíčků
- ½ lžičky mleté skořice
- citronová kůra
- 500 g dobře vyzrálých švestek
- 70 g mandlového marcipánu
- hrst mandlových lupínků
- tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Našleháme máslo s cukrem, potom přidáme olej a žloutky a opět šleháme do nadýchané pěny. Přidáme mletý mák, vanilkový cukr, mleté hřebíčky, skořici, citronovou kůru a mouku, do které jsme promíchali prášek do pečiva. Přilijeme vlažné mléko a dobře promícháme. Nakonec lehce mícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané formy nebo pekáče. Lze použít pečící papír. Povrch těsta posypeme nahrubo nastrouhaným marcipánem, hustě poklademe vypeckovnými půlkami švestek a ty posypeme mandlovými lupínky. Pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 45 minut při 160°C.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.