MHD za války? Osoby převážely sanitní i pohřební tramvaje

8. srpen 2024 11:00

Sanitní i pohřební tramvaje nebo ženy jako první řidičky tramvají. Tohle všechno zachycuje nová výstava, která připomíná pražskou dopravu v období 1. světové války. K vidění je v Muzeu MHD v Praze-Střešovicích.

Výstava nese název Pražská doprava za první světové války a návštěvníci tu uvidí pražskou dopravu, ale i běžný život od roku 1914 do roku 1920. „První světové války trvala sice do roku 1918, ale s jejími důsledky jsme se vyrovnávali až do roku minimálně 1920 ne-li déle,“ říká spoluautor výstavy a ředitel muzea MHD Petr Malík.

Na několika panelech si návštěvníci můžou prohlédnout historické fotografie tramvají, mezi nimi i ty, které sloužily pro převoz raněných. „V ulicích se objevily takové tramvaje, které do té doby lidé nemohli vidět, což byly pracovní tramvaje, ale také hlavně sanitní a pohřební,“ líčí ředitel muzea. „Všechny tramvaje vozily lidi, protože v tu dobu koně byli zrekvírováni do války, žádné automobily nebyly, nebo jich bylo opravdu velmi málo a nemohli toto nahradit.“

Podle Petra Malíka je nepředstavitelné, že už v roce 1916 se sanitními tramvajemi přepravilo přes 170 tisíc osob, což je téměř pětina nebo šestina toho, co přepraví dnešní městská doprava každý den. „To bylo obrovské množství. Zejména když si uvědomíme, že v té tramvaji bylo tak deset míst.“

Dopravní podnik chtěl výstavou nejen přiblížit tehdejší dobu, ale také uctít zaměstnance elektrických podniků, kteří ve válce přišli o život.

Výstava Pražská doprava za první světové války
Spustit audio