Michelangelo v Lockdownu je „zakázanou výstavou“, na kterou se mohou jednotlivci přijít podívat osobně

23. březen 2021

Pandemie koronaviru odkázala téměř všechny umělecké aktivity do virtuálního prostředí. Jiný přístup zvolila galerie Art Mozaika v ulici Politických vězňů. Výstava Michelangelo v Lockdownu je druhá z cyklu takzvaných „zakázaných výstav“ – lidé se na ni mohou jako jednotlivci přijít podívat osobně. S malířem Tomášem Kubíkem natáčel publicista Václav Müller.

Galerie Art Mozaika zve individuální návštěvníky přímo do svých prostor v centru Prahy. Zájemci se mohou registrovat na webových stránkách galerie. „Pro mé obrazy je důležité, aby je diváci viděli naživo. Tím, že já se hodně zajímám o tu malbu samotnou, o vrstvení barev a prolínání barev, tak to já prostě přes ten technický digitální obraz nesdělím. A bylo by mi asi líto, kdyby si to někdo jenom proklikal a nepřišel,“ vysvětluje malíř Tomáš Kubík preferenci osobních návštěv nad virtuálními.

Portréty malíře Tomáše Kubíka

Kubíkova tvorba je inspirovaná renesancí a barokem. Sám se pokouší tvořit jako staří mistři, jeho technika se ale zčásti přeci jen liší. „Snažím se něco nahrazovat modernějšími materiály, hlavně z hlediska třeba prosychání jednotlivých vrstev. Žijeme v rychlejší době a nemůžu si dovolit malovat obraz dvacet let jako Leonardo da Vinci.“

Máří Magdaléna malíře Tomáše Kubíka

Obrazy se odlišují také tím, že obsahují atributy současnosti. Modelové tak mají například tetování. „Ty detaily tam dávám z toho důvodu, abych upozornil diváka, že se jedná o současný obraz, protože je pravda, že já jsem tak zamilovaný do té barokní a renesanční malby, že by se třeba někomu mohlo zdát, že ten obraz je barokní a renesanční a ne že byl namalovaný v roce 2021,“ uzavírá Kubík.

autoři: Václav Müller , ech
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka