Muž, který se chtěl v Praze upálit, je stále v kritickém stavu

3. duben 2003

Zdravotní stav dvaatřicetiletého muže, který se v úterý pokusil v Praze 9 upálit, je nadále kritický. Jednadvacetiletý mladík, který se o sebevraždu upálením pokusil v březnu v Poličce na Svitavsku, byl přeložen z jednotky intenzivní péče na standardní oddělení a lékaři mu transplantují kůži.

Dvaatřicetiletý muž se v úterý před půlnocí polil benzinem a zapálil. Pokus o sebevraždu sice přežil, ale utrpěl hluboké popáleniny na 85 procentech těla. Je napojen na dýchací přístroj a je v umělém bezvědomí. Podle informací ČTK se léčil na psychiatrii v Opavě, pravděpodobně je schizofrenik.

Mladík z Poličky bude pravděpodobně do tří až čtyř týdnů z nemocnice propuštěn. Duševně nemocný muž byl v invalidním důchodu a léčil se na psychiatrii. Polil se hořlavinou a na zahradě se zapálil. Pak běžel do domu, kde jej matka uhasila. Do nemocnice byl převezen s popáleninami třetího stupně na 36 procentech těla.

V březnu se pro dobrovolný odchod ze světa upálením rozhodli tři lidé. Nejprve se 6. března upálil na pražském Václavském náměstí devatenáctiletý středoškolák z Humpolce, pravděpodobně na protest proti společenským poměrům. Duševně nemocný mladík z Poličky se o sebevraždu upálením pokusil 11. března. O osm dní později se na brněnském ústředním hřbitově upálila padesátiletá žena z Brněnska, která se podle dnešního Práva rovněž léčila na psychiatrii.

V noci z úterý na středu se nejprve pokusil upálit dvaatřicetiletý muž v Praze 9. Poté se v Plzni kvůli nespokojenosti se stavem světa a společnosti upálil jednadvacetiletý vysokoškolák.

Spustit audio