Na cestách s Petrem Voldánem aneb Anglické putování rozhlasového zpravodaje za kanálem La Manche

24. červen 2024

Opět máme v kalendáři poslední pondělí v měsíci a jak už je zvykem, patří pořad “Na cestách” našemu společnému putování s mým cestovním kufříkem. Kanál La Manche nebo chcete-li Lamanšský průliv jsme už jednou překonali. Tentokrát vás ale už nevezmu za zajímavostmi Londýna.

Naším cílem bude pár míst, na která jsem vyjížděl jako stálý rozhlasový zpravodaj rád a mnohdy opakovaně. Ne vždycky jsou to navíc destinace turisty prvoplánově atakované. I když jiná zase zkrátka nelze vynechat.

Což napovídá i fotografie obsahu mého cestovatelského kufříku z červnové veřejné nahrávky v Kavárně Muzea východních Čech v Hradci Králové.

Magický anglický pub

Bylo by možná logické vstupovat na anglickou půdu s pohledem většiny cestovatelů - ať už plavících se k britským břehům trajekty nebo letících letadly - tedy s pohledem na proslulé bílé útesy doverské. Ale než se k nim dostaneme, vyhrál fenomén neméně populární.

Čtěte také

Anglické hospody a hospůdky - legendární puby, jsou stálicí na seznamu vyhledávaných turistických zajímavostí. Tím spíš pak ty s bohatou, leč někdy ne právě zcela prokazatelnou dlouhou minulostí. Což je i případ údajně nejstaršího anglického pubu vůbec.

Nárok na toto označení si dělá původně středověký holubník, ve kterém se pravděpodobně později konaly i kohoutí zápasy. Vezmu vás totiž do pubu severně od Londýna s kouzelným jménem Ye Olde Fighting Cocks - U starých zápasících kohoutů (U starých bojových kohoutů).

Jestli skutečně tato hospoda fungovala poprvé už v roce 793 spolehlivě doložené není, ale na popularitě to rázovitému pubu neubírá a i já jsem si tam rád pivo dal…

Čapek, stromy a nultý poledník

V mém cestovatelském kufříku při nahrávce pořadu “Na cestách” nechyběly Anglické listy Karla Čapka. Jako ostatně ani na mém pracovním stole zpravodaje v Londýně nebo při cestách po ostrovních zajímavostech. Spisovatel se v cestopisné knížečce vyznává z obdivu k majestátu anglických stromů. Což mám já spojené s úžasnými rozložitými stromy v Greenwich parku.

Cestovatelský kufřík pro nahrávku Na cestách - Anglie

Jeden z královských londýnských parků nad městem, kam většina lidí míří ke Královské observatoři a za nultým poledníkem, mi učaroval právě pro letité stromy, které v místech s dostatečným prostorem připomínají ohromné sochy. Bohužel mnoho z nich mizí kvůli nejrůznějším chorobám a je třeba vysazovat nové.

Útesy, tunel i trajekty

Asi sto deset metrů vysoké doverské křídové útesy jsou symbolickou uvítací scenérií při cestách do Anglie.

Čtěte také

Nikdy se mi neokoukaly, trochu mi chyběly při cestách do Londýna železničním tunelem a tak jsou i tématem vyprávění o anglických zajímavostech z let práce rozhlasového zpravodaje.

Paradoxně jejich fotografii vlastně nemám. Tak jako jsem si nezaznamenal plavby trajekty nebo cestu unikátním Eurotunelem, kdy jsme autem najeli na železniční vagon a tunelem širokým 45 metrů a dlouhým cca 50 kilometrů mířili do Británie nebo naopak domů, do středu Evropy. Také pár podrobností k tomu vám v pořadu povím.

Liverpool hudební i fotbalový

I do Liverpoolu jsem jezdil rád.

Čtěte také

Cestovat do města, kde se “narodila” kapela” Beatles, projít si dům, ve kterém roky bydlel Paul McCartney a kde se dal dohromady s Johnem Lenonem, to bylo pokaždé vzrušující. Pochopitelně to nelze vynechat ani v našem rozhlasovém putováním Anglií.

Ale nebude to ve spojení s Liverpoolem jen o Beatles. Připomenu si s vámi i cesty za fotbalem (proto v kufříku mezi rekvizitami k veřejné nahrávce i fotbalový míč). Ve slavném klubu FC Liverpool hráli tehdy totiž i naši fotbalisté Patrik Berger a Vladimír Šmicer.

Na rozhovor nejen na tréninku u slavného Anfield stadionu vzpomínám dodnes - tím spíš, že se právě hraje fotbalové ME 2024 v Německu.

Oxford a Cambridge

Rivalové jako města i soupeři univerzitní, kteří ale dovedou na akademické půdě také spolupracovat. Co mají společného, v čem se liší, jak soupeří na lodích na Temži i kolik do světa vypustily nositelů Nobelovy ceny nebo premiérů a kde je tam jedna z nejstarších kaváren v Anglii - také o tom v rozhlasovém cestování.

Tužky, kaštany i Stonehenge

Je těžké do necelé hodiny rozhlasového pořadu “Na cestách” vtěsnat všechno zajímavé, za čím jsem v Anglii jezdil. Ale stihneme se podívat do pohoří Cumbria k ložiskům grafitu, kde se prakticky zrodila tužka, na místa, kde se odehrávají Mistrovství světa v rozbíjení kaštanů (neuvěřitelná kratochvíle nejen dospělých Angličanů) a zavedu vás i mezi kruhy a menhiry Stonehenge.

Bude to zkrátka zajímavostmi nabité putování na rozhlasových vlnách stanic Český rozhlas Hradec Králové a ČRo Pardubice. Nahrávku uslyšíte v premiéře v pondělí 24. června 2024 jako obvykle po zprávách v 18:00 nebo ji najdete v audio archivu pořadu “Na cestách s Petrem Voldánem”.

Petr Voldán
Milan Baják

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související