Na Mariánském náměstí si děti vyzkoušely pocit za volantem s alkoholem v krvi

26. červen 2011

Na českých silnicích zemře ročně víc než tisíc lidí. Statistiky by mohly být mnohem příznivější, kdyby řada z nich dodržovala pravidla silničního provozu a chovala se na silnicích obezřetněji. A právě takové osvětě se věnuje speciální Promotým Besipu, který v tomto týdnu uspořádal na Mariánském náměstí další ze svých tradičních akcí.

Podle šéfa Promotýmu Besipu Petra Kotka byl mezi lidmi největší zájem o tak zvaný otočný simulátor.

"My tomu vlastně říkáme „auto na grilu," kdy si čtyři lidé sednou do auta a zapnou si pásy. To auto se s nimi rozjede, narazí a několikrát se přetočí přes střechu. Lidé si tak mohou vyzkoušet, jaký je to pocit, a jak je důležité vždy používat bezpečnostní pásy. Opravu vždy, i když jedete jen za roh do samoobsluhy, tak si je zapněte. Protože nejste na silnici sami a může přijet někdo jiný, narazí do vás, a vy, protože jste neměli pásy, tak to odnesete," dodává.

Své fanoušky si získala i další atrakce. Takzvané alkobrýle. "Brýle fungují na principu rozostřeného vidění. Na mozek působí podobně, jako když jste požili alkohol. A hlavně to působí na malé děti, které tu zkušenost nemají, jejich mozek na to není vůbec připravený. Takže děti nejsou opravdu schopné chůze, často padají a nedokážou vyznačenou trasu projít. Dospělý člověk oproti tomu už nějakou zkušenost má, takže mozek na to nereaguje až tak, a také se dokáže soustředit. Dokáže se už u první kuželky poučit, jak vlastně ošidit opilost."

A jaké byly reakce těch stačených, kteří si alkobrýle nasadili? "Byl to hrozný pocit, protože jsem pořád bourala. A není to moc příjemné, když vypadám jako nějaká opilá, a mám v sobě dvě promile alkoholu," říká jedna z dívek.

"Třeba má člověk něco víc daleko nebo víc blízko. Nedokáže odhadnout vzdálenost," popisuje své pocity další z účastníků.

Den s Besipem navštívily před magistrátem stovky lidí. A to zejména z řad dětí školního věku. A pokud navíc přálo počasí, což přálo, nemohli si organizátoři na nic stěžovat.

Spustit audio