Na pražský magistrát přišli detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu. Zasahují i na dalších místech

15. červen 2022, aktualizováno

Národní centrála proti organizovanému zločinu od středečního rána zasahuje na několika místech v Praze. Informaci přinesl server iDNES.cz. Detektivové dorazili na pražský magistrát, do dopravního podniku a do Všeobecné zdravotní pojišťovny, která je největší zdravotní pojišťovnou v Česku. Detektivové obvinili 11 lidí. Mezi obviněnými je podle informací Radiožurnálu jak náměstek Petr Hlubuček (STAN), tak podnikatel Michal Redl.

Důvodem razie má být hospodaření v dopravním podniku. „Skutky, pro něž bylo zahájeno trestní stíhání proti 11 osobám, souvisí s hospodařením spol. Dopravní podnik hl. m. Prahy, a. s.,“ potvrdil státní zástupce Adam Borgula.

Mezi obviněnými je podle informací Radiožurnálu jak Hlubuček, tak podnikatel Michal Redl. Jsou podezřelí z korupce a účasti na organizované skupině. Redl čelí také podezření s nedovoleným nakládáním s omamnými a psychotropními látkami.

Detektivové protimafiánské centrály zasahují na několika místech v Praze. Podle serveru Novinky.cz provádějí prohlídky na zhruba 40 místech v metropoli.

„Mohu potvrdit, že náš útvar dnešního dne provádí úkony trestního řízení. Dozor vykonává Vrchní státní zastupitelství v Praze, které má v této věci vyhrazeno podávání informací,“ uvedl bez dalších podrobností mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Mluvčí magistrátu Vít Hofman potvrdil serveru iDNES.cz, že detektivové byli i u nich. „Ano, na magistrátu dnes skutečně zasahovala policie, které poskytujeme maximální součinnost,“ řekl.

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) dodal, že policejní prohlídka probíhá v kanceláři náměstka za STAN. Nikoho ale nejmenoval. Podle serveru Seznam Zprávy jde konkrétně o kancelář náměstka primátora pro životní prostředí Petra Hlubučka (STAN).

Server iROZHLAS.cz se pokusil Hlubučkovi dovolat, měl ale vypnutý telefon. Seznam Zprávy uvedly, že domovní prohlídky probíhají také v pražských Lysolajích, kde Hlubuček bydlí. O domovních prohůídkách přímo u Hlubučka doma informovala také Česká televize.

Magistrát také na středu zrušil už dvě tiskové konference, na kterých měl být Hlubuček přítomen.

„Na magistrát jsem šel s heslem: Chci řídit město s čistým štítem. To požaduji i od svých kolegů. Pokud existuje nějaké podezření, musí být prošetřeno,“ uvedl Hřib.

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová doplnila pro server Seznam Zprávy, že detektivové zasahují také v pražském dopravním podniku.

„Vrchní státní zastupitelství v Praze dozoruje případ vyšetřovaný Národní centrálou proti organizovanému zločinu. Úkony trestního řízení probíhají na pražském magistrátu a v pražském dopravním podniku,“ uvedla.

Zásah se týká také Všeobecné zdravotní pojišťovny. „Mohu potvrdit, že poskytujeme plnou součinnost Policii České republiky v rámci jejích šetření. Další informace podávat v tuto chvíli nemůžeme,“ uvedl pro ROZHLAS.cz ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Další podrobnosti sdělit nechtěl. „Podepsal jsem mlčenlivost, takže se mě prosím na víc neptejte. Obraťte se na Vrchní státní zastupitelství v Praze.“ Mluvčí VZP Viktorie Plívová pak dodala, že policie zasahovala v pražské centrále pojišťovny.

Náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě) ke středeční policejní razii uvedl, že v minulosti podal trestní oznámení kvůli podezření na pokus o korupci.

autoři: Anna Jadrná , Kristýna Vašíčková , Markéta Chaloupská | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio