Na stole zůstávají po posledním kole tři návrhy nové budovy radnice Prahy 7

15. červen 2011

Už téměř 20 let řeší radnice sedmé městské části problém vlastního sídla. Až do roku 2015 má sice pro potřeby úřadu pronajatou budovu na nábřeží Kapitána Jaroše, která patří ministerstvu financí, termín stěhování se ale neúprosně blíží. Poslední čtyři roky věnovala městská část vyhledávání nejlepších a nejvýhodnějších nabídek pro své nové sídlo. V současné době má na stole tři konkrétní nabídky.

Po čtyřech letech, kdy se Praha 7 začala intenzivně zajímat, kde bude v budoucnu sídlet, se počet zajímavých a vyhovujících nabídek ustálil na číslovce tři. Postupující varianty Regině představil starosta Prahy 7 Marek Ječmének: "Je to budova bývalých Dopravních podniků, je to opět projekt Argentinské hvězdy dole v Holešovicích a je to nově budova bývalé Merkur na nádraží Holešovice"

Tyto tři projekty splnily všechny podmínky, které zastupitelé zadali speciálně vytvořené pracovní skupině. Ta musela brát při zpracovávání jednotlivých nabídek ohled například na cenové nebo časové hledisko.

"Věříme, že na příštím zastupitelstvu už budeme mít další penzum informací. Aby zastupitelstvo už mohlo přistoupit případně ke konkrétnímu výběru budoucí radnice městské části Praha 7. A dále tedy řešit s jedním potencionálním výhercem konkrétní věci, konkrétní podobu, konkrétní finální cenu. Prostě, jak to bude vypadat včetně zařízení, koberců, vypínačů, klik, jaké budou podmínky financování a další věci. Já si myslím, při optimistickém odhadu, že bychom do konce roku mohli mít tuto kapitolu uzavřenou," říká Ječmének.

Co se týká cenového hlediska, pohybuje se finanční nákladnost nabízených projektů od šesti set milionů osmdesáti pěti tisíc do jedné miliardy sedmasedmdesáti milionů korun. Co se týká možných variant, jak hledání nového sídla radnice dopadne, počítá Marek Ječmének úplně se vším: "Je možné, že zastupitelé ve finále rozhodnou, že žádné sídlo nechceme, z těch či oněch důvodů, a že budeme nadále někde v nájmu. Pak ale tedy musí tato rada a zastupitelstvo hledat okamžitě nájemní prostory. Nepředpokládám, že by to takto mělo dopadnout, ale je to samozřejmě jedna z možných variant."

Do budovy nové radnice by se mělo přestěhovat na 200 úředníků a desítky kanceláří. Radnice by ale měla podle Marka Ječménka nabízet i další služby: "Zatím je požadavek zastupitelů na to, abychom tam pokud možno vtěsnali Policii České republiky, městskou policii, Českou poštu a další služby pro obyvatele. Aby radnice opravdu kompaktně začala fungovat jako služby obyvatelstvu. Takže to jsou další prostory. Chceme zřídit přepážku a pracoviště tak, jak je tomu normálně zvykem. V této budově to není a víme, že to dělá problémy. Bloudí nám tady občané po chodbách, nevědí, do které kanceláře mají jít. Radnice by měla opravdu sloužit lidem. To je náš záměr."

Původně se mluvilo také o tom, že by sídlo nové radnice obsahovalo i kulturní centrum. Zastupitelé ale nakonec rozhodli o zachování toho, které se nachází na Vltavské.

Spustit audio