Na Žižkově funguje unikátní sklad uměleckých předmětů i materiálů z výstav – art re use centrum. Nabízí je zájemcům za odvoz

5. říjen 2021

Materiály z výstav a nepotřebné umělecké předměty mnohdy končí na skládkách a v kontejnerech. To se ale možná změní. V Praze 3 vzniklo nové centrum, které chce tyto materiály shromažďovat a nabízet dál.

Do unikátního skladu na Žižkově mohou galerie, muzea i umělci svážet použitý materiál nebo různé repliky. Místo toho, aby se vyhodily, putují zpět k dalším umělcům. Ve skladu je tak třeba figurína, mlynářské schody nebo výtvarné potřeby. Sklad funguje jako e-shop. Zájemci si tak na stránkách mohou zarezervovat zboží a pak si jej vyzvednout.

Čtěte také

Nové art re use centrum poskytlo třeba odhlučňovací matrace do cirkulární dílny sídlící v Kampusu Hybernská. Tam je využili jako čalounění pro opravené konstrukce židlí, které lidé vyhodili. Matrace pochází původně z výstavy v Hradci Králové.

Do skladu přichází i drobnější umělecké předměty. „Vyzvedla jsem maketu štítu, vypadá to na něco starověkého, je to do fantasy muzea mého bratra, které má na Moravě,“ prozrazuje jedna ze zákaznic skladu.

Art re use centrum na Žižkově

Art re use centrum se nachází u Havlíčkova náměstí. V posledních letech prostor sloužil jako sklad volebních uren městské části, budova ale byla odpojená od sítí i kanalizace. Prostory jsou teď nově zrekonstruované.

Centrum získalo prostor od Prahy 3 zdarma, městská část pomohla i s rekonstrukcí. Magistrát přispěl na začátek dotací 170 tisíc korun. Do budoucna tu bude i dílna a různé workshopy.

autoři: Jaroslav Hroch , ech
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.