Národní galerie bude expozice na Zbraslavi upravovat za provozu

9. leden 2003

Národní galerie v Praze se rozhodla neuzavřít pro návštěvníky stálou expozici asijského umění na zámku Zbraslav, jak původně zamýšlela. Zámek měl být uzavřen až do 20. března. Nyní se vedení rozhodlo provádět změny v instalaci za plného provozu. V barokním zámku na jižním okraji Prahy není jen expozice asijského umění, v suterénu se nacházel rozsáhlý depozitář plastiky 19. a 20. století. Při srpnové povodni byl zcela zaplaven a sochy se do něj už nevrátí. Teď jsou vystaveny v přízemí, kde bylo před povodní japonské umění.

Zámek byl po záplavách zpřístupněn 21. září, ale lidé nemohli vidět právě japonské umění. Nové uspořádání návštěvníkům umožní vidět znovu všechny exponáty čínského a tibetského umění, umění islámu, jihovýchodní Asie a v omezené míře i umění Japonska. Nepřístupná zůstává pouze část ambitu zámku. V přízemí je i nadále k dispozici japonská čajovna. Vstupné do zámku je kvůli prováděným úpravám sníženo na 40 korun, zlevněná vstupenka je za 20 korun a rodinná za 60 korun. Otevřeno je denně kromě pondělí od 10:00 do 18:00.

Konečná podoba expozice vznikne tehdy, až galerie bude mít prostor, do kterého umístí stovky plastik ze zatopeného depozitáře. Do suterénu se plastiky vracet nebudou a depozitáře jsou plné. NG Uvažuje o stavbě nového. Podle ekonomického náměstka generálního ředitele NG Miroslava Tajče bude nový depozitář stát do konce letošního roku v Lobkovicích na Mělnicku, kde již galerie depozitář má a bude jej dokončovat. Nový depozitář bude mít 900 metrů čtverečních. Odhad nákladů na dostavbu depozitáře je sedm milionů korun.

Logo
Spustit audio