Nejlepším snímkem loňského roku jsou Poupata

4. březen 2012

Pražská Lucerna se v sobotu večer stala dějištěm předávání Českých lvů. Během večera, kterým přítomné v sále i diváky u televizních obrazovek provedla zpěvačka Lucie Bílá, bylo předáno celkem 15 sošek.

Slavnostní večer odstartovalo předání ceny za celoživotní přínos. Českého lva si v této kategorii domů odnesl herec Josef Somr. K přítomným v sále Lucerny, kteří mu aplaudovali vestoje, pak pronesl následujíc řeč:

„Musím říct, že ještě nikdy kvůli mně nepovstalo ze svých sedadel tolik lidí. A to jsem před chvílí jel v tramvaji a v metru. Děkuji všem členům, teda ne všem, ale aspoň všem, kteří ve filmové a televizní Akademii mi přidělili tohoto krásného, Českého lva. Upřímně Vám říkám, že si toho velmi považuji."

Dvě sošky si ze sobotního předávání odnesl snímek s největším počtem nominací. Debut zesnulého prezidenta Václava Havla Odcházení zvítězil v kategorii nejlepší scénář a nejlepší střih.

Hlavní cenu – ocenění Nejlepší film roku – získalo sociální drama režiséra Zdeňka Jiráského, Poupata. Tedy žánr, které v české kinematografii zatím hledá své místo.

„Myslím si, že tady byla i je díra. Nejsem si teda jistý tím, že jsem tu díru zalepil nebo zaslepil, a budu jenom rád, když se o to ostatní lidí pokusí. Protože si myslím, že je to forma nebo žánr, který má zaděláno na to, aby popsal ty fenomény a problémy současnosti třeba líp než nějaká lidová komedie.“

Snímek Poupata, který vypráví příběh jedné životem těžce zkoušené rodiny, posbíral kromě hlavní kategorie také cenu za nejlepší režii, nelepší kameru a nejlepší mužský herecký výkon. Mezi ženami zářila Anna Geislerová. Svého pátého lva si odnesla za výkon ve filmu Nevinnost. A při rozhovoru s novináři potvrdila, že je stále v jednom kole.

„Příští týden máme premiéru Bohdana Slámy Čtyř slunců, tak to už je jako hotové. A vlastně teď v květnu bych měla točit s Alicí Nellis a na podzim s Andreou Sedláčkovou scénář Fair play. Teď mám ženské režisérky na programu.“

Dokumentem roku se stal snímek Pod sluncem tma. Režisér Martin Mareček, který na pódiu přebíral cenu, si v závěru své řeči neodpustil kritickou poznámku mířenou ke generálnímu partnerovi slavnostního večera.

„No a pak si dovolím takovou jednu věc. Přál bych si, aby generální sponzor této akce, což je firma Mattoni, aby v sobě taky objevila nějakého lva, když jsme u těch Lvů, a přistoupila s odhodláním k renovaci lázní Kyselka. „Protože vlastnictví znamená i zodpovědnost.“

Po rozdání všech sošek pokračoval lví večer koncertem kapely NightWork v Lucerna Music Baru a následnou diskotékou.

Spustit audio