Sýrové opojení

podle paní Mirky

Suroviny:

2 ks sýra Hermelín nebo Vltavín
100 g Lučiny
2 lžíce pomazánkového másla
1 lžička naloženého zeleného pepře
1 lžička kaparů
50 g salámu typu Herkules
1 lžička oleje
petrželka
sůl, zelený pepř

Postup:

Sýr vodorovně rozpůlíme a lžičkou opatrně vydlabeme vnitřní část tak, aby vznikly 4 mističky. Lučinu, pomazánkové máslo a olej našleháme. Salám, vydlabaný vnitřek sýrů, kapary, zelený pepř a petrželku jemně nakrájíme a vmícháme do našlehané hmoty. Podle chuti osolíme. Hermelínové misky naplníme připravenou pomazánkou. Před podáváním ozdobíme dle vlastní fantazie. Vhodnou přílohou je tmavý chléb.

Obměna: Místo salámu můžeme použít 70 g nahrubo nasekaných jader vlašských ořechů. Zdobíme hroznovým vínem nebo jiným ovocem.

Celková doba přípravy cca 20 minut.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.