Bezinkový likér
podle paní Aleny Sofroňkové (vítězný receptů kulinářského klání v Horušanech u Přeštic konaného 6.10. 2012)
Suroviny na přibližně 4 porce :
2 kg bobulí bezinek
1 kg cukru krupice
1 vanilkový cukr
2 dl silné instantní kávy
1/2 l rumu (tuzemáku)
1 litr vody
Postup:
Očištěné, omyté a osušené bobule bezinek nasypeme do větší nádoby. Zalijeme vodou, pod poklicí přivedeme k varu a vaříme cca 1/2 hodiny. Rozvařenou směs necháme prochladnout a poté ji přecedíme přes plátno. Vykapanou šťávu nalijeme zpět do nádoby, přidáme cukr a vanilkový cukr a za občasného míchání opět přivedeme k varu. Pomalu vaříme ještě 10 minut. Do horké šťávy přilijeme silnou instantní kávu a dále nevaříme.
Do úplně studené směsi přidáme rum, promícháme a nalijeme do lahví. Uložíme v chladu a temnu.
Po odvysílání receptu přišel e-mail od Ing. Josefa Hrušky z Horšovského Týna na variaci tohoto likéru:
Likér připravuje několik let, do receptu ještě přidává 1 - 2 tyčinky celé skořice a 10-15 hřebíčků. Rovněž je možno použít místo rumu (tuzemáku) dobrou slivovici nebo hruškovici.
A ještě jedno upozornění pro začátečníky - pozor velmi dobře hlídat, při dosažení bodu varu rádo tzv. uteče z hrnce, to je potom pofírunk - nenechat zaschnout je to velice dobré barvivo a velice špatně se odstraňuje ze sporáku, kuchyňské linky nebo podlahy.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/c61cb9fdb5b8bd1e1a6d06ebcb7110e7.jpg?itok=4Fwwcnre)
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka