Vepřové maso zapečené
podle paní Mirky
Suroviny na 4 porce:
600 g vepřového plecka
1 lžíce másla
20 g sardelové pasty
lžíce másla
1 cibule
40 g strouhanky
2 lžíce rozpuštěného másla
1 lžíce hladké mouky
sůl
vývar
Postup:
Maso očistíme, otřeme vlhkým ubrouskem, ovážeme provázkem, aby dobře drželo tvar. Pak ho mírně osolíme a potřeme máslem utřeným se sardelovou pastou. Na másle zpěníme cibuli, vložíme připravené maso, podlijeme trochou vývaru a za občasného obracení masa a podlévání vývarem dusíme. Když je maso téměř měkké, posypeme povrch strouhankou, pokapeme máslem a v horké troubě asi 10 minut zapečeme. Poté maso vyjmeme, nakrájíme na porce a přelijeme šťávou, kterou jsme zahustili trochou mouky.
Příloha: bramborová kaše, krokety, pečené nebo vařené brambory, kompoty, zeleninové saláty, nakládaná zelenina.
Celková doba přípravy cca 60 - 80 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.