Sekaná na zelenině
podle paní Mirky Kuntzmannové
Suroviny na 6 porcí:
500 g mletého vepřového masa
100 g měkkého salámu
100 g tvrdého nastrouhaného sýra
2 uvařené brambory
2 vejce
mletý pepř
sůl
sádlo na vymazání pekáče
trochu rozpuštěného másla na potření
2 větší mrkve
1/4 celeru
2 velké cibule
1 konzerva sterilovaných rajčat (300 g)
trochu vývaru (možno použít i vývar z kostky)
Postup:
Mleté maso osolíme, opepříme a dobře promícháme s nastrouhanými bramborami, nastrouhaným sýrem, vejci a na droboučké kostičky nakrájeným salámem. Z hmoty utvoříme šišku, kterou vložíme do lehce vymaštěného pekáče, potřeme ji rozpuštěným máslem, přiklopíme poklicí nebo zakryjeme alobalem a ve vyhřáté troubě pečeme při 200°C cca 10 minut.
Po této době sekanou obložíme na kostičky nakrájenou mrkví, celerem a cibulí. Podlijeme vývarem, opět přiklopíme poklicí nebo alobalem a v troubě dusíme cca 35 minut, ale nyní již při nižší teplotě, cca 150 °C.
Po této době k zelenině přidáme nakrájená sterilovaná rajčata a podlijeme šťávou z rajčat. Vložíme zpět do trouby a nyní již bez poklice pečeme cca 10 minut. To je potřebná doba, aby se chutě dobře promísili a sekaná zezlátla. Hotovou sekanou pečeni necháme chvilku prochladnout, pak ji nakrájíme na porce a spolu se zeleninou podáváme.
Doporučená příloha: bramborová kaše, šťouchané brambory nebo pečivo.
Celková doba přípravy: cca 1 a 1/2 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/c61cb9fdb5b8bd1e1a6d06ebcb7110e7.jpg?itok=4Fwwcnre)
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka