Zapečené brambory se smetanou a ementálem
podle paní Mirky Kuntzmannové
Suroviny 4 - 6 porcí:
6 středně velkých brambor
200 ml sladké smetany
100 g strouhaného ementálu
mletý pepř
1 lžička drobně nakrájených lístků čerstvého tymiánu
sůl
máslo na vymazání nádoby
Postup:
Brambory oloupeme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky 3 - 4 mm silné. Do máslem vymazané zapékací mísy nebo pekáče ve vrstvách naskládáme připravené plátky brambor. Každou vrstvu osolíme, opepříme a posypeme lístky tymiánu. Zalijeme smetanou, přiklopíme poklicí nebo alobalem a vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme asi 25 - 30 minut. Potom celý povrch posypeme strouhaným ementálem a pečeme do zlatohnědého za barvení.
Podáváme jako samostatný pokrm.
Vhodná příloha: čerstvá zelenina, sterilovaná zelenina.
Celková doba přípravy: cca 1 hodina.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.