Mandlová cibulačka
Za dnešní polévkou se vypravíme do Francie. V zemi galského kohouta je to pochoutka tradiční, snad pro svoji snadnou přípravu i jedinečnou chuť. Oblíbená je však i v Asii.
Cibule obsahuje vitamíny i minerály a tenhle zdravý první chod vám určitě nabídne gurmánský zážitek. Ve čtvrtečním Apetýtu pro vás máme recept na mandlovou cibulačku.
Budeme potřebovat:
- 5 cibulí
- 20 g másla
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžíce cukru krupice
- 20 g plátků mandlí
- 50 g ovesných vloček
- 2 lžičky sušeného tymiánu
- 100 ml suchého bílého vína
- 1 l vody
- 1 kostku hovězího bujónu
- 80 g uzeného plátkového sýru
- 1 střední bagetu
Postup:
- Ve velkém hrnci rozpustíme máslo s olejem, vsypeme na kolečka nakrájenou cibulku a na středním ohni restujeme 10 minut.
- Přisypeme cukr, mandle, vločky, tymián a ještě 2 minuty opékáme, poté podlijeme vínem a přivedeme k varu.
- Vlijeme vodu s bujónem a ještě 15 minut vaříme.
- Plátky bagety obložíme plátky sýra a asi 5 minut před dovařením polévky je vložíme do trouby rozehřáté na 190 stupňů. Pečeme 5 minut.
- Polévku servíruje tak, že se doprostřed talíře nebo misky s horkou polévkou vložíme opečený plátek sýrové bagety.
Pokud vám při krájení cibule oči hodně slzí, zkuste jednoduchý trik. Posaďte se. Když nebudete krájet ve stoje, štiplavý odér se vám do očí nedostane.
Související
-
Květáková polévka s kešu oříšky
Lidé si na květáku pochutnávali už od pradávna. Polévka z něj pak prý například velmi chutnala francouzskému králi Ludvíku XV.
-
Celerovo-hříbková polévka
Páteční polévkový seriál pokračuje i dnes, takže určitě vyzkoušejte celerovou-hříbkovou polévku. Originální kombinace a chuť vás navíc dokáže příjemně zahřát.
-
Krémová pórková polévka s tymiánem
I dnes vám v pátečních receptech nabídneme jednu zajímavou polévkovou inspiraci.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.