Smaženky z jitrocele
Příroda je v plné síle a na louce se dá posbírat a zkonzumovat kde co. Dnes bude řeč o jitrocelu a tak si z něj něco dobrého připravíme. Pochoutka se jmenuje smaženky z jitrocele.
Budete potřebovat:
- 20 mladých jitrocelových lístků
- hladkou mouku na obalení
- olej na smažení
- moučkový cukr a mletou skořici na dokončení
na těstíčko:
- 2 vejce
- 2 lžíce mléka
- 3 lžíce polohrubé mouky
- špetku soli
- špetku kypřicího prášku do pečiva
Postup:
- Všechny přísady na těstíčko pečlivě prošleháme.
- Omyté a osušené jitrocelové lístky obalíme v mouce a připraveném těstíčku.
- V pánvi nebo kastrůlku rozehřejme 2 cm vrstvu oleje a obalené lístky v něm rychle osmažíme.
- Necháme okapat na ubrousku.
- Pokud chcete sladkou variantu, tak obalte osmažené lístky ještě horkém v moučkovém cukru se skořicí.
- Slaná verze se jen zlehka posolí a podává s bramborami nebo jako příloha ke grilovanému masu.
Související
-
Smažená sluníčka
Sladký recept potěší příznivce Apetýtu a možná i rodiče nebo prarodiče dětí, které ocenění tvořivou zábavu.
-
Salát z bulguru s rajčaty
S rostoucími venkovními teplotami se vám možná bude hodit recept na něco lehce stravitelného. Přesně takový je dnešní bezmasý tip na salát z bulguru.
-
Bylinkový králík
Středeční Apetýt vás naučí bylinkového králíka. Světlé maso je podle pravidel zdravé výživy velmi hodnotné.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.