Hermelínové variace. Připravte něco nového na oslavu nebo večírek
Hermelín se poslední dobou hlavně griluje, opéká či smaží. Ale i plněný je velmi dobrý. Když se vhodně ozdobí a naservíruje, může být i hitem každé slavnostní tabule. Jeho příprava je snadná a rychlá.
- 2 ks sýra Hermelín
- Na základ náplně: 100 g Lučiny
- 100 g měkkého taveného sýr
- 1 – 2 lžíce zakysané smetany
- Do náplně č. 1: lžička naloženého zeleného pepře
- 1 lžička kaparů
- 50 g salámu typu Herkules
- petrželka
- sůl
- Do náplně č. 2: 1 vrchovatá lžíce drceného uzeného lososa
Sýr vodorovně rozpůlíme a lžičkou opatrně vydlabeme vnitřní část tak, aby vznikly 4 mističky. Nejdříve si připravíme základní náplň. Lučinu, vydlabaný vnitřek hermelínů, měkký tavený sýr a smetanu našleháme. Nyní si tuto základní náplň rozdělíme na dvě části. Do jedné poloviny přidáme na drobno nakrájený salám, posekané kapary, petrželku a zelený pepř. Podle chuti dosolíme.
Do druhé poloviny sýrové směsi vmícháme drceného lososa, přítomný olej není na závadu, naopak. Soli pro většinu z nás nebude potřeba, losos je dostatečně slaný, kdo solí víc, může dosolit.
Hermelínové misky naplníme připravenými pomazánkami a necháme vychladit. Před podáváním ozdobíme dle vlastní fantazie.
Vhodnou přílohou je tmavý chléb.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.