Bublanina s borůvkami. Vyzkoušejte senzační šlehané těsto
S tímto těstem lze přímo kouzlit. Odeberte trochu mouky, nahraďte ji strouhanými ořechy, mandlemi či kokosem a máte zase úplně jiný moučník. Může se z něj připravit bábovka nebo korpus pro dort. Těsto je díky vodě a oleji nadýchané a vláčné.
- 250 g hladké mouky
- ½ balíčku prášku do pečiva
- 200 g krupicového cukru
- 4 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 100 ml vody
- 100 ml rostlinného oleje
- špetka soli
- borůvky nebo jiné ovoce
Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Žloutky šleháme s cukrem až hmota zbělá. Pak přidáme vanilkový cukr, vodu a olej a znovu šleháme, hmota opět trochu zhoustne. Potom přidáme mouku, promíchanou s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmícháme připravený sníh. Těsto nalijeme do tukem vymazaného a hrubou moukou vysypaného pekáčku nebo zapékací mísy (místo toho lze použít pečící papír) a povrch poklademe ovocem, tentokrát jsem použila borůvky. Výborné jsou však i třešně, višně, kousky jablek, švestky a rybíz. Pečeme cca 20 minut při 180°C. Povrch krásně zezlátne. Studený moučník pocukrujeme a nakrájíme na úhledné porce.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.