Nové kupony už nepůjdou nahrávat na kartu Opencard. Praha postupně ukončuje její provoz

31. říjen 2018 10:26

Praha postupně končí s provozem Opencard, od zítra už na ni nebude možné nahrát nové jízdní kupony. V oběhu pořád zůstává asi 90 tisíc karet.

Pražané a turisti mají po skončení platnosti kuponu několik možností. „Cestující si mohou samozřejmě bezplatně zažádat o výměnu již propadlé Open karty za Lítačku,“ říká Vladimír Bláha z městské firmy Operátor ICT. Kromě toho si mohou také nahrát jízdní kupony na bezkontaktní platební kartu nebo na inKartu Českých drah. Lze to i na novém webu www.pidlitacka.cz, nebo je možné zajít osobně na kontaktní místa, třeba do Škodova paláce.

Ještě rok a půl v oběhu

„V současné době máme asi 90 tisíc Open karet s nahraným kuponem. To znamená, že výměna a vypršení platnosti bude tím pádem postupné,“ dodává Bláha. Úplně poslední karta přestane platit až 29. února 2020, ale tou dobou už s ní budou moct jezdit jen ti, kteří mají nárok na bezplatnou přepravu, třeba děti a senioři. Ostatní, kteří si kupony normálně kupují, s ní budou moct jezdit maximálně do konce října příštího roku, protože právě rok je nejdelší doba, na kterou je možné si kupon pořídit. Takže pokud si roční jízdné stihnete koupit ještě dnes, můžete na Opencard jezdit ještě celý rok.

Kauza Opencard

Celý projekt Opencard vyšel město zhruba na asi 1,7 miliardy korun. Pražští radní v čele s primátorem Pavlem Bémem z ODS ho schválili v roce 2006. Karty samotné začal magistrát vydávat v roce 2007. Opencard měla mít celou řadu funkcí. Kromě jízdního dokladu ale nakonec fungovala jen jako průkazka do knihovny nebo k parkování. Kvůli sporům s provozovatelem systému se nakonec magistrát už pod vedením Adriany Krnáčové z hnutí ANO v roce 2015 rozhodl Opencard zrušit a nahradil ji Lítačkou. Dodnes se vlečou soudní spory kvůli Opencard, naposled minulý měsíc rozhodl vrchní soud o novém projednávání žaloby na čtyři bývalé pražské radní, kteří podle státního zástupce uzavřeli údajně nevýhodné smlouvy s vlastníkem práv k Opencard. Jejich případ se vrací k pražskému městskému soudu.

autoři: Martina Topinková , jp
Spustit audio

Nejnovější zprávy