Nový druh implantátu použili lékaři v Plzni při artroskopické operaci

7. březen 2005

Lékaři v plzeňské fakultní nemocnici poprvé v České republice použili nový druh implantátu při artroskopické operaci ramene a kolene. Artroskopické operace patří mezi moderní, málo invazivní metody řešení nejen sportovních úrazů. Lékaři je v Plzni používají například k nápravě přetrhaných vazů v koleni nebo při dislokovaném rameni. Nový implantát, takzvaná kotvička, dokáže přichytit odtrženou část tkáně ke hraně kloubní jamky.

Při prvních třech artroskopických operacích s tímto implantátem se v Plzni sešli odborníci sportovní ortopedie z Čech a USA. Sdělil to specialista plzeňské fakultní nemocnice Petr Nepraš. Setkání sám inicioval. V době výluky NHL je totiž koordinátorem zdravotní péče o hráče NHL v Evropě. Při operacích si vyměňoval zkušenosti s lékaři z Centra sportovní medicíny v Pittsburghu a zároveň lékaři klubu Pittsburgh Penguins Markem Rodoskym a Charlesem Burkem.

operace

V Pittsburghu už tento implantát používají. Jeho výhoda spočívá v unikátním tvaru, který nejenom umožňuje ortopedovi větší pohodlí při operaci, ale především zaručuje vysokou pevnost fixace a spolehlivost. Výhodou implantátu je i to, že není z kovu.

Artroskopická operace, při níž lékaři opravují poškozenou tkáň pomocí sondy a miniaturní kamery, je k pacientovi šetrnější a umožňuje jeho rychlejší rekonvalescenci. Je to žádoucí například právě u vrcholových sportovců. "Považuji za velmi důležité komunikovat v užším plénu s dalšími odborníky a sdílet zkušenosti tak, abychom byli schopni neustále se zlepšovat a zefektivňovat léčbu jak z pohledu pacienta, tak z pohledu nemocnice," říká Nepraš. Ve fakultní nemocnici v Plzni se ročně provede na 350 rekonstrukčních artroskopií.

Lékaři

Nepraš se loni stal na základě pověření vedení asociace lékařů NHL vůbec prvním koordinátorem zdravotní péče pro všechny hráče NHL v Evropě. Nyní pobývá podle něj v Česku asi 60 hráčů NHL a v celé Evropě kolem 250. "Zatím jsme provedli ošetření asi 35 hráčů," dodal Nepraš.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio