Obřímu graffiti na pražském Výstavišti chybí některé díly. Vybrané kusy půjdou na pomoc potřebným

16. listopad 2020

Smysl posprejovaných domů, mostů nebo jiných míst asi většině lidí uniká. Jenže za graffiti, které zdobí jeden z Křižíkových pavilonů na Výstavišti v Holešovicích, pražský magistrát dokonce zaplatil. A i když se částečně odstraňuje, tak proto, aby jeho vybrané díly mohly jít 9. prosince do dražby. Peníze pak navíc pomůžou potřebným.

Autorská dvojice Michal Škapa a Ondřej Vyhnánek vytvořili na jedné ze stěn Křižíkova pavilonu unikátní graffiti inspirované sci-fi literaturou i komiksy s názvem Jiskra. Mural o velikosti 450 m2 tu bude k vidění jen do doby, než začne plánovaná rekonstrukce pavilonů. „Ten hlavní motiv i ten název napovídá, že to je ta postava, která přináší jiskru naděje, prostě ten světelný objekt, který ukazuje lepší budoucnost, lepší zítřky,“ říkají autoři.

Obraz v této velikosti má cenu zhruba 100 tisíc korun. Velkoformátovou malbu tvořili přímo na plášť pavilonu. Některé části už jsou sundané, takže dílo teď připomíná skládačku s chybějícími dílky. „Ty horní části jsou malovaný na skle a ty spodní jsou víceméně na dřevotřískových panelech, takže ty nejsou tak těžký. Ty skleněný panely mají přes 50 kilo, takže jen to sundávání je poměrně náročný,“ říká šéf Výstaviště Tomáš Hübl. „Myslím, že by dávalo smysl upravit ty chybějící panely tak, aby z toho bylo jasný, že se daly někam na charitu nebo že to pokračují někam dál.“ Jednotlivé obrazy se očistí, zarámují a převezou do muzea na Kampu, kde si je pak budou moct lidé a potencionální kupci prohlédnout.

Obří grafitti na pražském Výstavišti teď připomíná spíš skládačku, které chybí některé dílky. Vybrané části ale vytipovali sami autoři k tomu, aby je pak zkusili vydražit

Výtěžek poputuje na podporu dvou organizací, pomáhajícím rodinám, která jsou kvůli koronavirové krizi ve finanční tísni, a to do Klubu svobodných matek a organizace Pink Bubble, která pomáhá dětem, jejich rodinám a mladým lidem v boji s rakovinou.

autoři: Kristýna Vašíčková , jp
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.