Obyvatele a majetek první městské části bude chránit devět nových kamer

27. červenec 2011

Praha 1 bezpečnější! Takové heslo dlouhodobě razí radnice první městské části. Nově přichází s dalším nápadem, jak minimalizovat škody způsobené kriminálními živly. Svůj kamerový systém, který je napojený na městskou policii, hodlá totiž rozšířit o dalších devět přístrojů.

Ty budou připojeny ke komplexnímu kamerovému systému celé Prahy, který bedlivě střeží městská policie. Regině to potvrdil starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký: "Projekt je ve spolupráci s městkou policií a naší bezpečnostní komisí tak, aby byla vytipována místa, kde nás pouliční kriminalita tíží nejvíc. A samozřejmě je chceme instalovat na bezpečném místě v tom smyslu, aby kamera nebyla zcizitelná."

Devět nových přístrojů pro kamerový systém vyjde radnici na osm milionů korun. Oldřich Lomecký popisuje jejich hlavní přínos: "Jednoznačně zvyšují objasněnost kriminality. Ta spočívá v tom, že městská policie má důkazní materiál, že se čin stal. A samozřejmě díky tomu může daleko lépe identifikovat pachatele. A samozřejmě při zvyšování objasněnosti klesá procento těch, kteří kriminální činnost páchají."

Vybrané lokality odráží podle starosty Oldřicha Lomeckého míru nebezpečí a frekventovanosti. Ve spolupráci s městskou policií proto radnice vybrala následující: "Nově budou tedy kamery na rohu Vodičkovy a Školské, Revoluční a Soukenické, na Malostranském a Petrském náměstí, v Křemencově, Karolíny Světlé a u Muzea. Dále to bude roh Kozí a ulice v Kolkovně a také Karlovy a Liliovy."

V současné době už Prahu 1 hlídají desítky kamer. Radnice chce v trendu zvyšování jejich počtu pokračovat i do budoucna

Spustit audio