Odsun se nekoná. Farmářský trh Náplavka zůstane na svém místě

19. únor 2015
Zprávy

Farmářský trh Náplavka na Rašínově nábřeží se k Vyšehradu stěhovat nebude. Trh ve své koncepci vltavských břehů navrhl přesunout Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy. Proti byli pořadatelé - občanské sdružení Archetyp, občané i Praha 2.

„Jednak bychom museli vypovědět až 40 procent prodejců, protože by se do toho místa nevešli, a jednak bychom otrávili návštěvníky farmářského trhu, protože do té části, kam nás posílají, by se návštěvníci také nevešli,“ říká Jiří Sedláček ze sdružení Archetyp.

Proti přesunutí trhu jsou i Pražané, kteří od konce loňského roku podepisují petici. Podle organizátora podpisové akce Daniela Mourka ji dosud podepsalo přes 4000 občanů.

„Petice má elektronickou část, která se dá podepsat na internetu, nebo se dá podepsat na podpisových arších, které distribuujeme například v kavárnách nebo na Farmářském trhu Náplavka,“ říká.

Nové vedení magistrátu chce trhy zachovat tak, jak fungují dnes. Podle pražského radního Michala Haška (ANO) se podoba trhů měnit nebude.

„Současná situace je taková, že farmářské trhy zůstávají tam, kde jsou. Kdyby docházelo ke kolizím s jinými akcemi, které jsou plánovány letos, případně předjednány na příští rok, situaci vyřešíme v konkrétním případě. Chceme vytvořit takové podmínky, aby se plocha farmářských trhů a rozsah jejich služeb nemusely zužovat,“ vysvětluje Hašek.

David Kolman na Náplavce prodává domácí sýry už několik let. Lidé už jsou podle něj na dnešní podobu trhu zvyklí. „Je to v blízkosti dopravního uzlu na Palackého náměstí, je to v pěší vzdálenosti od metra a tramvají. Tam už jste o půl kilometru dál, musíte jet o jednu stanici dál a už je to komplikace,“ uvedl.

Architekt Vladimír Fialka z Institutu plánování a rozvoje hlavního města považuje situaci za vyhrocenou.

„Je to jen doporučení politikům. Jestli se něco změní, záleží až na rozhodnutí magistrátu. Koncepce vůbec neříká, že by se trhy měly zrušit. Jenom říkáme, že by se měly změnit. Konflikt vzniká v tom, že provozovatelé trhu vidí tyto změny jako likvidační. Z mého pohledu přilévají olej do ohně,“ dodává.

Farmářské tržiště Náplavka

Farmářský trh Náplavka funguje 5 let a je nejpopulárnějším trhem v Praze. Pravidelně ho navštěvuje až 15 tisíc lidí.

autor: Lída Křesťanová
Spustit audio

Více z pořadu