Ondřej Suchý

17. září 2012

V čase mezi 23. hodinou a půlnocí uvítal Miloš Skalka ve svém středečním Nočním proudu dalšího studiového hosta. Pozvání k nočnímu proudění tentokrát přijal - pár dnů po svých sedmašedesátých narozeninách - scenárista, moderátor, textař, spisovatel a výtvarník ONDŘEJ SUCHÝ.

Pražský rodák Ondřej Suchý (narozen 16. září 1945) začínal po vyučení (umělecký truhlář) jako aranžér a reklamní výtvarník. Později pracoval v televizi, byl redaktorem časopisu Sedmička a od roku 1979 redigoval humoristickou přílohu Svobodného slova Kvítko, kde byl autorem mnoha kreslených vtipů s „myší tematikou“. Od bratra Jiřího se naučil na kontrabas a v patnácti letech hrál ve skupině Crazy Boys Mikiho Volka. V té době také začal psát své první verše, říkadla a písňové texty. Jeho vůbec první profesionálně natočenou písničkou byla skladba Courat se lesem, kterou v plzeňském rozhlasovém studiu nazpíval Waldemar Matuška (1964).

Textařské profesi se věnoval především v 70. letech, kdy spolupracoval se skupinou Beatings, Martou a Tenou Elefteriadu, Jitkou Molavcovou, Hanou Hegerovou či dvojicí Saze. Nejčastěji psal texty na melodie Jaromíra Klempíře, Michaela Kocába, Ivana Mládka a Pavla Větrovce. V 80. letech se zaměřil především na komediální písničky kupletového střihu, určené zpívajícím hercům (Josef Dvořák, Iva Janžurová, dvojice Oldřich Kaiser-Jiří Lábus, Jitka Molavcová, Dáda Patrasová), popřípadě písním šansonového charakteru (Jana Hlaváčová, Luděk Munzar, Jana Paulová, Viktor Preiss).

V letech 1977 až 1986 psal Ondřej Suchý spolu s Oldřichem Dudkem scénáře k cyklu Malé televizní kabarety (účinkovali v nich Josef Dvořák, Štěpánka Haničincová a Jitka Molavcová), které představovaly novou formu hudebně-zábavných pořadů pro děti. Pro ostravské televizní studio připracoval vděčný cyklus Kavárnička dříve narozených, kde vystupoval rovněž v roli moderátora a přiváděl na obrazovku nestory české zábavy a populární hudby. Pro pražskou redakci zábavy někdejšího Československého rozhlasu napsal na přelomu 70. a 80. let pětadvacet dílů „retrokabaretu“ Studio Červená sedma a od roku 1986 začal připravovat na podobném principu Kabarety veselé Prahy. V současné době se velké posluchačské oblibě těší především jeho Nostalgické muzeum zábavy (Český rozhlas 2), ve kterém zpovídá své atraktivní hosty – pořad se natáčí v šemanovickém kulturním minicentru Nostalgická myš a Ondřej Suchý si do něj zve zpěváky, herce, hudebníky, režiséry, spisovatele a výtvarníky. V roce 1993 získal za své rozhlasové pořady cenu Prix Bohemia Radio a o šest let později trofej nazvanou Národní cena Prix Bohemia Radio.

Ondřej Suchý vydal na tři desítky knížek, mimo jiné tituly Exkurze do království grotesky, Vlasta Burian na cestě do 21. století, Oldřich Nový přichází, Werichův Golem a Golemův Werich, Velká kniha o Chaplinovi, Z klobouku doktora Šlitra, František, co Nepil pivo, Ljuba Hermanová, Účtenka z Kavárničky dříve narozených, Inka Zemánková a Pár halířů z Padesátníku. Píše i pro děti (mj. Kupte strunu za korunu, Chytila Dáda žížalu Jůlii, Dáda má kosa Oskara) a je autorem více než šesti stovek písňových textů. V roce 1998 získal Zlatou desku Supraphonu za výběr a sestavu alba filmových písniček Rozvíjej se poupátko.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.