Ostatní poražené šestajovické krávy BSE neměly

11. říjen 2002

Dvaadvacet vrstevnic a potomků sedmileté krávy nemocné BSE ze Šestajovic nemělo nemoc šílených krav. Jak oznámil mluvčí státní veterinární správy Jiří Duben, v Šestajovicích tak končí zákaz přemisťování zvířat a chovatelé mohou pokračovat v dodávkách masa.

To bude nyní vyšetřováno u všech kusů starších dvaceti měsíců. Úhrada nákladů na porážku a vyšetření vrstevnic a potomků nemocné krávy půjde ze státního rozpočtu.

Sedmiletá kráva z chovu Zemědělského podniku Šestajovice v okrese Praha-východ, poražená 2. října, byla nakažená BSE. Podle ředitele Státní veterinární správy Josefa Holejšovského to byl po Dušejově na Jihlavsku, Světnově na Ždársku a Deblíně na Brněnsku už o čtvrtý výskyt BSE v Česku.

Šestajovičtí zemědělci netuší, jak se kráva nakazila. Holejšovský se ale domnívá, že žádnou chybu neudělali. Kráva se nakazila už tak před pěti lety a podle něj za to mohly například tehdejší mléčné krmné náhražky, nevylučuje ani další možnosti nákazy. "V mísírně krmiv mohlo dojít ke zkřížené kontaminaci masokostní moučkou z dovozu," domnívá se.

Podle mluvčího Státní veterinární správy Josefa Dubna navzdory dalšímu potvrzenému případu nemoci BSE nemají spotřebitelé žádný důvod ke znepokojení. "Je to důkaz, že všechno, co bylo vyšetřeno, je na řeznických pultech v pořádku," ubezpečil.

autoři: mkp , ler
Spustit audio