Oteplení přineslo nejen sníh, ale i namrzlé chodníky a silnice

16. prosinec 2002

Silné holomrazy z minulého týdne vystřídaly mrazíky blížící se nule, které přinesly na mnoha místech republiky první sníh, ale i nepříjemné námrazy. Ledovka na silnicích způsobila o víkendu desítky dopravních nehod se smrtelnými zraněními. První letošní sníh se sice objevil dnes nad ránem i v Praze, ale s větší nadílkou mohou počítat zatím jen na horách. Sníh bude padat málo a hlavně ho bude střídat déšť. Srážky mohou na zemi i nadále nebezpečně namrzat.

Meteorologové stále ještě nechtějí říci, jaké počasí můžeme očekávat o Vánocích - zda budou letos bílé, nebo na blátě. Podle pracovníků Českého hydrometeorologického ústavu se předpověď mění každým dnem, včera to vypadalo na Vánoce bílé, dnes to vypadá, že bude spíš teplo. S větší jistotou lze předpovědět tak tři dny dopředu. Tato krátkodobá předpověď mluví o teplotách kolem nuly a sněžení místy doprovázeném deštěm.

Postupné oteplování dokládá i průměrná teplota naměřená v Praze-Libuši v posledních třech dnech. V pátek to bylo minus 5,3 stupně Celsia, v sobotu minus 4,2 stupně a v neděli minus tři stupně Celsia. Dnešní dopolední teploty byly v rozmezí od nuly na Churáňově až po minus sedm stupňů na Lysé hoře. Za to, že i na horách bude teplo, může opět inverze.

autor: red
Spustit audio