Památkářům se neonové symboly na Kampě nelíbí

20. leden 2003

Pokuta až 100.000 korun hrozí majiteli dvou objektů na pražské Kampě, na jejichž střechy byly o víkendu umístěny neonové symboly karet. K červenému srdci výtvarníka Jiřího Davida, které září od 17. listopadu nad Hradem, přibyly v podhradí zhruba dvoumetrové neonové piky, káry a listy. Instalaci ale nepovolili ani památkáři, ani magistrát.

Památkáři chtějí pražskému magistrátu navrhnout, aby s majitelem objektů zahájil správní řízení pro nepovolenou úpravu historické památky. O odborné stanovisko nepožádal nikdo ani odbor památkové péče magistrátu. Magistrát o žalobě uvažuje, chce se však předem poradit s památkáři. Nils Jebens, norský majitel obou restaurací, na nichž se symboly objevily, viděl svou akci spíše jako recesi.

Autorovi diskutovaného srdce Jiřímu Davidovi žádné modifikace jeho díla ani případné "dodělávky" nevadí. Karetní symboly, stejně jako otazník, který v polovině ledna vytvořili z jeho srdce studenti, ho neurážejí. Památkáři nevylučují, že se v Praze objeví další neonové symboly. Zářivé karetní symboly, které jsou nejlépe viditelné z Karlova mostu, chce majitel nechat svítit ještě asi týden.

Spustit audio