Peníze od státu na obnovu metra získá Dopravní podnik koncem března

17. únor 2003

Pražský dopravní podnik má dostat 2,8 miliardy korun ze státní půjčky od Evropské investiční banky (EIB) na obnovu zatopeného metra ve druhé polovině března. V nejbližší době projednají pražští radní také dohodu o úvěru od EIB ve výši 2,4 miliardy korun, kterou na krytí celkem asi sedmimiliadrových škod v podzemní dráze získá přímo město.

Srpnová povodeň vyřadila z provozu zhruba polovinu stanic metra, 17 jich zaplavila nebo ohrozila. V současné době už vlaky jezdí po všech trasách. Zbývá ještě dokončit opravy čtyř stanic. Kromě peněz ze státního a městského úvěru od EIB pokryje cenu oprav miliarda korun z pojistného. Přes 700.000 korun uhradí dopravní podnik.

Přibližně v dubnu by město mělo mít peníze z dalšího úvěru od EIB, a to ve výši asi 2,1 miliardy korun na odstraňování dalších povodňových škod. Peníze z půjčky, původně plánované na opravy vodovodních a kanalizačních sítí, město použije na protipovodňová opatření, obnovu ulic, poškozených škol, kulturních zařízení a na výstavbu bytů.

Město také chystá vydání nové emise obligací za asi 5,1 miliardy korun na dokončení tramvajové trati na Barrandov a tunelu Mrázovka v Praze 5. Podle náměstka primátora Jiřího Paroubka by mohly být uvedeny na trh do poloviny března.

Současné dluhy Prahy z půjček a obligací činí podle náměstka asi 17,2 miliardy korun, za letošní a příští rok by měly vrůst na 29 miliard. Přesto by ještě metropole mohla do roku 2008 zapojit do rozpočtu další cizí zdroje ve výši deset až 11,7 miliardy korun, aniž by překročila zákonná pravidla.

Spustit audio