Pikantní masová směs

Papriky jsou neodmyslitelnou součásti balkánské kuchyně. Proslulý je šopský salát – kombinace paprik, rajčat a okurek ve sladkokyselém nálevu s balkánským sýrem.

V Bulharsku a Turecku je oblíbený salát z pečených paprik – opečou se vcelku nasucho na pánvi, až jim naskáčou černé puchýře, uloží se nejméně na 2 hodiny do mikrotenového sáčku (klidně i přes noc), potom se oloupou a dochutí olivovým olejem a česnekem, mohou se plnit sýrem a krátce opéct na oleji, aby se sýr roztavil. 

A teď už se pojďme pustit do pátečního receptu na pikantní masovou směs, ve které najdete hned dva druhy paprik: nepálivou, ale i tu velmi ostrou.

Připravte si následující suroviny:

  • 500 g předního hovězího
  • 250 g měkkého salámu
  • 2 čerstvé papriky
  • 2 rajčata
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 cibule
  • 4 lžíce sádla
  • 1 feferonku
  • 1 kostku masového bujónu
  • křen
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Na sádle osmažíte nakrájenou cibuli, přidáte na nudličky pokrájené maso, osmahnete, osolíte, zalijete protlakem, sójovou omáčkou, přidáte feferonku a dusíte ve vlastní šťávě.
  2. Po půl hodině přidáte nakrájené papriky, rajčata, salám a také bujón.
  3. Vaříte, než maso změkne.
  4. Těsně před podáváním zdobíte strouhaným křenem.

Tip: Masová směs chutná výborně s bramborami nebo na topinkách.

Související

  • Pomazánka z pečených paprik

    V pondělním Apetýtu pro vás máme další pomazánkový recept. Naší hlavní ingrediencí jsou tentokrát papriky.

  • Polévka z pečených paprik

    V úvodu si pojďme říct něco o magických účincích slavných výrazně pálivých chilli papriček - v Jižní Americe se z nich nosí náhrdelníky jako ochrana před zlými duchy.

  • Mexická polévka z pečených červených paprik

    V pátečních apetýtových receptech se vydáváme opět za netradiční kuchyní. Chutné kulinářské tipy pro nás tentokrát připravila šéfkuchařka Erika Žáková.