Plněné velikonoční bochníčky
Toto pečivo pochází ze Švédska, kde je stejně populární jako u nás mazance. Je velmi příjemně kořeněné. Žádné koření by nemělo převládat, aby svým aróma nepřetlouklo ostatní.
- 350 g polohrubé mouky
- 150 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 100 g másla
- cca 180 ml mléka
- 2 žloutky
- 7 g sušeného droždí
- 1 lžička soli
- 1 lžička mleté skořice
- citronová kůra
- muškátový oříšek
- Na náplň: 300 ml smetany ke šlehání
- 50 g moučkového cukru
- 70 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů nebo mandlí
- vydlabaná střídka
- 1 vejce na potření
- cukr na posypání
Prosetou mouku promícháme se sušeným droždím, nastrouhanou citronovou kůrou, skořicí, mletým muškátovým oříškem, solí a cukrem. Vlažným mlékem, do kterého jsme rozkvedlali žloutky a rozehřátým vlahým máslem zaděláme vláčné těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na pomoučeném vále na cca 15 stejných dílu. Z každého vytvoříme bochánky, které klademe na plech, vyložený pečícím papírem. Necháme ještě cca 20 minut kynout. Před pečením potřeme bochánky rozšlehaným vejcem, můžeme je ještě posypat plátky mandlí nebo nakrájenými ořechy, tím nic nezkazíme. Pečeme ve středně vyhřáté troubě při 170°C dozlatova.
Upečené bochníčky necháme důkladně vystydnout. Poté je podélně rozkrojíme a střídku těsta trochu vydlabeme. Nasekané ořechy nebo mandle dobře promícháme s cukrem a rozdrobenou střídkou a opatrně vmícháme dotuha ušlehanou smetanu. Touto nádivkou naplníme rozkrojené bochníčky, přiklopíme a pocukrujeme.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.